Έξυπνη Διάβαση Ζώων – Δημοτικό Σχολείο Βλαχάτων

Έξυπνη Διάβαση Ζώων – Δημοτικό Σχολείο Βλαχάτων

Το πρόβλημα:

Tα Βλαχάτα βρίσκονται στην πλαγιά του υψηλότερου βουνού της Κεφαλονιάς, του Αίνου. Ο πληθυσμός του χωριού ασχολείται κυρίως με την κτηνοτροφία και πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ζώα να προσπαθούν να περάσουν κάθετα το δρόμο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις ζωές των επιβατών των οχημάτων που κινούνται στο δρόμο.

Πρόταση:

Με την Έξυπνη διάβαση ζώων σε συγκεκριμένα σημεία «περάσματα» στον δρόμο, τοποθετούνται αισθητήρες, οι οποίοι ειδοποιούν το σύστημα ελέγχου ότι κάποιο ζώο προσπαθεί να περάσει το δρόμο. Τότε το σύστημα ελέγχου ενεργοποιεί τα κόκκινα φανάρια στο δρόμο και κατεβάζει μπάρες διακοπής της κίνησης των οχημάτων. Όταν το ζώο περάσει με ασφάλεια, ένας άλλος αισθητήρας στην απέναντι πλευρά του δρόμου ειδοποιεί ότι το ζώο πέρασε και δίνεται η εντολή να ανέβουν οι μπάρες και να ανάψουν τα πράσινα φανάρια.

Περιγραφή κατασκευής:

Σε μια μακέτα κατασκευάσαμε την αναπαράσταση ενός δρόμου που περιβάλλεται από δάσος στις δύο του πλευρές. Σε ένα σημείο του δρόμου τοποθετήσαμε την έξυπνη διάβαση βάζοντας σε κάθε πλευρά τους αισθητήρες υπερύθρων για να ανιχνεύσουν την παρουσία του ζώου που θέλει να περάσει. Σε κάθε πλευρά, επίσης, κατασκευάσαμε φανάρια που αποτελούνται από 3 Led (Κόκκινο, Πορτοκαλί, Πράσινο) και μπάρες διακοπής της κυκλοφορίας, οι οποίες κινούνται από τα micro servo motors. Σαν ελεγκτή χρησιμοποιήσαμε το Arduino Uno, το οποίο δέχεται τα δεδομένα από τους αισθητήρες και στέλνει τις κατάλληλες εντολές στα φανάρια και στις μπάρες. Τον κώδικα τον δημιουργήσαμε με το Blockly@rduino και τον ανεβάσαμε στο Arduino Uno με τη βοήθεια του ArduinoIDE.

 

Παρουσίαση κατασκευής:

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζουμε την κατασκευή μας ολοκληρωμένη:


Στάδια Κατασκευής

Φωτογραφικό υλικό από στάδια κατασκευής της Έξυπνης Διάβασης Ζώων θα τα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Στάδια Κατασκευής

Υλικά – Εξοπλισμός:

Αναλυτικά τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή θα τα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Υλικά – Εξοπλισμός

Το κόστος του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ανήλθε στα 47€.

Χρησιμοποιώντας το λογισμικό σχεδίασης ανοικτού κωδικα Fritzing σχεδιάσαμε τη συνδεσμολογία του υλικού που χρειάζεται για την κατασκευή.

Συνδεσμολογία Υλικού (hi-res)

Λογισμικό

Για τη δημιουργία του κώδικα και το «ανέβασμα» του στο Arduino UNO χρησιμοποιήσαμε τα παρακάτω προγράμματα:

  1. Blockly@rduino

2. Arduino IDE

Η επιλογή της πλατφόρμας προγραμματισμού ανοικτού κώδικα Blockly@rduino έγινε γιατί οι μαθητές του δημοτικού ήταν ήδη εξοικειωμένοι με τον προγραμματισμό με οπτικές γλώσσες προγραμματισμού όπως το Scratch και η μετάβαση τους στο περιβάλλον του Blockly@rduino έγινε σχετικά χωρίς προβλήματα.

Αναλυτικές οδηγίες για το απαραίτητο λογισμικό παραγωγής του κώδικα και της εγγραφής του στο Arduino UNO θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Λογισμικό Οδηγίες

Τον κώδικα θα τον βρείτε στον φάκελο src του αποθετηρίου Κώδικας

Αποθετήριο GitHub:

https://github.com/vlachata/smartanimalcrossing