Έργα ΕΠΑΛ 2ου Διαγωνισμού

Eco-Robotics (1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης) Arduina

«Χρησιμοποιούμε ανοικτό κώδικα και ανοικτό hardware, πιστεύουμε στην επαναχρησιμοποίηση λογισμικού και υλικού, σε φθηνές λύσεις δηλαδή κατασκευής και προγραμματισμού εξαρτημάτων-συσκευών»
  • Η Arduina είναι τηλεκατευθυνόμενη (από συσκευή με android και wifi)
  • Μεταφέρει αντικείμενα με το καλαθάκι της
  • Εμφανίζει μηνύματα στα μάτια της
  • Περιστρέφει το κεφάλι της αν εντοπίσει αντικείμενο κοντά στα αυτιά της (Δίνει την εντύπωση πως γυρίζει το κεφάλι για να δει ποιος είναι δίπλα της)

Δείτε περισσότερα εδώ


Έλεγχος Φωτεινών Σηματοδοτών και Προστασία σε Περίπτωση Δασικής Πυρκαγιάς – Εσπερινό ΕΠΑΛ Κορωπίου

Έλεγχος λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, ώστε να απεγκλωβιστούν όσοι είναι σε οδό που διέρχεται από δάσος (οδός 1) και καταλήγει σε αστικό ιστό (οδός 2). Στη διασταύρωση όπου καταλήγει η οδός που διέρχεται από δάσος υπάρχουν φανάρια. Προτεραιότητα έχουν όσοι κινούνται στην οδό που είναι σε αστικό ιστό.

Δείτε περισσότερα εδώ


ΙοΤ Κήπος στο ΕΚ Ευόσμου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eφαρμογή τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) για την αποτελεσματικότερη φροντίδα των φυτών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο φυτικής παραγωγής του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΕΚ Ευόσμου.

Δείτε περισσότερα εδώ


MeteoNet-2020 – 1o ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Μετεωρολογικός σταθμός βασισμένος σε arduino ESP32 ο οποίος θα διαθέτει ένα αριθμό από αισθητήρες καταγραφής

Η σελίδα του μετεωρολογικού σταθμού είναι πλέον στον «αέρα». Μπορείτε να τη δείτε σε αυτό το σύνδεσμο : http://bit.ly/Meteo2020

Περισσότερες πληροφορίες με φωτογραφίες αλλά και το σύνολο του κώδικα (Arduino IDE) στο αποθετήριο: https://github.com/panverger/MeteoNet-2020

Δείτε περισσότερα εδώ


Αυτόνομος μετεωρολογικός σταθμός Πομπός- Δέκτης με χρήση Raspberry Pi 3B+ -Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας

  • Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου μετεωρολογικού σταθμού με την έννοια ότι θα μπορεί με ειδικά φωτοβολταϊκά πάνελ να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να είναι σε λειτουργία όλα τα κυκλώματά του.
  • Ένας μετεωρολογικός σταθμός που θα στέλνει τα δεδομένα του σε έναν Εξυπηρετητή (Server) και θα έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε τις μετρήσεις από μακριά.

Δείτε περισσότερα εδώ


EcoFarmBot – 2ο ΕΠΑΛ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ

Το προτεινόμενο έργο αφορά στη κατασκευή και λειτουργία αυτοματοποιημένης συσκευής άρδευσης  καλλιεργειών, με σκοπό τη χρήση νέων τεχνολογιών – ρομποτικής για την εξοικονόμηση χρημάτων, υδάτινων πόρων, χρόνου παραγωγής και ωφέλιμου χώρου.

Ένας ρομποτικός βραχίονας κινείται πάνω σε ράγες μέσα σε ένα χωράφι. Με τον αισθητήρα υγρασίας που διαθέτει, παίρνει μετρήσεις στα επιθυμητά σημεία και αναλόγως ποτίζει ή όχι στην συγκεκριμένη περιοχή με τη βοήθεια μιας δοσομετρικής αντλίας. Υπάρχει μια δεξαμενή νερού η οποία γεμίζει με βρόχινο νερό. Αυτό  γίνεται μέσω ενός αισθητήρα βροχής που δίνει εντολή να ανοίξει το πάνω μέρος της δεξαμενής. Τέλος όλες οι πληροφορίες ποτίσματος καθώς και το ιστορικό τους εμφανίζονται σε μία εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο.

Με τη συγκεκριμένη κατασκευή γίνεται έλεγχος της ποσότητας νερού ποτίσματος και χρησιμοποίηση βρόχινου νερού για οικονομία. Επίσης δε χρειάζεται εγκατάσταση αισθητήρων και σωληνώσεων νερού σε όλη την έκταση που θέλουμε να ελέγξουμε.

Δείτε περισσότερα εδώ


Το Αειφόρο Σχολείο – 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Για το έργο κατασκευάστηκε μια μακέτα, η οποία περιλαμβάνει τεχνολογίες και 3d εκτυπώσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα που διεξήχθη, ο σχεδιασμός που έγινε, ο τρόπος που υλοποιήθηκαν οι διάφορες τεχνολογίες για τη μείωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής καθώς και το αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε βρίσκονται στο αποθετήριο github. Σύνδεσμος github https://github.com/1epaltrik/climabots

Δείτε περισσότερα εδώ


Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου – E-HARVEST – Ευφυής Συγκομιδή

Η ολοκληρωμένη διαχείριση μιας αγροτικής δραστηριότητας με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο ερευνών και μελέτης τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και από την πλευρά ιδιωτικών εταιριών. Ο στόχος είναι η καλύτερη αγροτική εκμετάλλευση, με πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες, την παραγωγή αλλά ταυτόχρονα και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μια καινοτόμα κατασκευή με στόχο τη βελτίωση της συγκομιδής γεωργικών – αγροτικών προϊόντων.

Η κατασκευή μας στηρίζεται ακριβώς σε αυτή την ιδέα. Αποτελείται από ένα αυτοκινούμενο όχημα που μεταφέρει 1 καλάθι συγκομιδής. Το όχημα ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία, πηγαίνοντας στο σημείο όπου βρίσκετε ο αγρότης που μαζεύει την παραγωγή του. Όταν το καλάθι γεμίσει, το όχημα πηγαίνει στο σημείο εκφόρτωσης όπου ένας ρομποτικός μηχανισμός αδειάζει το φορτίο. Στη συνέχεια φορτώνει ένα άδειο καλάθι στο όχημα και αυτό επιστρέφει στον αγρότη. Ο αγρότης μπορεί και ελέγχει το όχημα μέσα από κουμπιά. Η κίνηση του οχήματος γίνεται με 2 κινητήρες που ελέγχονται από ένα Arduino Uno.

Δείτε περισσότερα εδώ


6 ΕΚ ΑΘΗΝΑΣ – ΗΛΙΑΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΔΙΠΛΟΥ ΑΞΟΝΑ

Το σύστημα που κατασκευάσαμε είναι ένα σύστημα παρακολούθησης της τροχιάς του ήλιου (ηλιακός ιχνηλάτης ή ηλιοστάτης ή solar tracker). Με τη βοήθεια ενός αισθητήρα και δύο κινητήρων μεταβάλουμε την κλίση του φωτοβολταϊκού πάνελ ώστε να ακολουθεί την τροχιά του ήλιου αυξάνοντας κατά πολύ την απόδοσή του.

Το σύστημά μας είναι διπλού άξονα, δηλαδή παρακολουθεί την ημερήσια κίνηση του ήλιου στον άξονα Ανατολή – Δύση  και επιπλέον μεταβάλλει τη γωνία ανύψωσης στον άξονα Βορράς – Νότος.

Ο αισθητήρας που κατασκευάσαμε αποτελείται από τέσσερις φωτοαντιστάσεις, αναγνωρίζει τη θέση του ήλιου και δίνει εντολή μέσω του Arduino σε δυο σερβοκινητήρες (ένας για τον οριζόντιο και ένας για τον κατακόρυφο άξονα) που περιστρέφουν το φωτοβολταϊκό πάνελ ώστε να συναντά την ηλιακή ακτινοβολία με τη βέλτιστη γωνία.

Δείτε περισσότερα εδώ


ΖΑΝΝΕΙΟ ΕΠΑΛ / 1o EK ΠΕΙΡΑΙΑ – Θερμοκήπιο με την ενέργεια του ήλιου και του νερού

Η ομάδα της GreenTech από το ΖΑΝΝΕΙΟ ΕΠΑΛ / 1o EK ΠΕΙΡΑΙΑ κατασκευάζει ένα σύστημα  που παίρνει ενέργεια από τον ήλιο. Δεν μολύνει το περιβάλλον και έχει αυτονομία. Έχει επίσης μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα . Κατόπιν έχει αισθητήρες που ελέγχει την υγρασία στο χώμα  με αποτέλεσμα να ελέγχει ή να αποφασίζει αν θέλει πότισμα.

Το νερό που θα χρησιμοποιείται θα είναι βρόχινο. Πρόσθετα διαθέτει σύστημα ελέγχου εσωτερικής θερμοκρασίας , χρησιμοποιεί και σύστημα εξαερισμού στο θερμοκήπιο. Είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των προϊόντων στον αγροτικό τομέα και να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Δείτε περισσότερα εδώ


ΖΑΝΝΕΙΟ ΕΠΑΛ / 1o EK ΠΕΙΡΑΙΑ – Μείωση ρύπων με την παραγωγή υδρογόνου

Ένα Κιτ εγκατάστασης υδρογόνου που με ηλεκτρονικό έλεγχο μπορεί να μειώσει την καταναλώσει στα συμβατά καύσιμα προσφέροντας λιγότερους ρύπους προς το περιβάλλον.

Η Εργασία αναφέρεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή πειραματικού μοντέλου ένα Κιτ εγκατάστασης υδρογόνου με χρήση αυτού ως συμπληρωματικού καύσιμου σε κινητήρες εσωτερικής καύσης με σκοπό την μείωση από 10% έως 30% σε βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο και λπ. Επιτυγχάνοντας παράλληλα λιγότερους ρύπους για το περιβάλλον, μείωση του κόστους καθώς το καθάρισμα του κινητήρα από τον άνθρακα.

Δείτε περισσότερα εδώ


How to «Agruino» using Arduino -ΔΙΕΚ Πάτρας

Το Agruino είναι μια κινητή πλατφόρμα Arduino που θα κινείται στον υποδεδειγμένο χώρο και θα παίρνει μετρήσεις Θερμοκρασίας,Υγρασίας ατμόσφαιρας και Υγρασίας Εδάφους.

Οι μετρήσεις αυτές θα επεξεργάζονται απο τη φορητή πλατφόρμα και σε πρώτο στάδιο εφόσον κρίνεται απαραίτητο θα ενημερώνει για την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του αυτόματου ποτίσματος εφόσον έχουμε ξηρασία ή την ενεργοποίηση της υδρονέφωσης εφόσον πρόκειται να επικρατήσουν συνθήκες δημιουργίας παγετού.

Δείτε περισσότερα εδώ


SOLAR TRACKER ΓΕΛ ΚΙΣΑΜΟΥ-ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ

Μια κατασκευής ενός πραγματικού solar tracker και solar path finder- επιστημονικό εργαλείο εύρεσης των γωνίων που διαγράφει ο ΗΛΙΟΣ στην περιοχή του Κισάμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ