Eco-Robotics (1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης) Arduina

Eco-Robotics (1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης) Arduina

«Επαναχρησιμοποίηση των πάντων, τις περισσότερες φορές μέσω μεταποίησης των αρχικών προϊόντων»

«Όταν η κίνηση οποιουδήποτε οχήματος είναι συνυφασμένη με καύση υδρογονανθράκων η κλιματική αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Αλλάζουμε αντιλήψεις, τα οχήματα μας δεν εκπέμπουν καυσαέρια»

Arduina

«Δεν θέλουμε να δούμε τον πλανήτη μας να μετασχηματίζεται σε μια απέραντη χωματερή. Επιδιώκουμε μείωση του όγκου των σκουπιδιών μας»

«Χρησιμοποιούμε ανοικτό κώδικα και ανοικτό hardware, πιστεύουμε στην επαναχρησιμοποίηση λογισμικού και υλικού, σε φθηνές λύσεις δηλαδή κατασκευής και προγραμματισμού εξαρτημάτων-συσκευών»

«Κατανοούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μαθαίνουμε τις αιτίες δημιουργίας της και αλλάζουμε αντιλήψεις και πρακτικές»

 

σήματα

Τις παραπάνω σκέψεις ενσωματώσαμε στην ιδέα μας για την κατασκευή του ανθρωπόμορφου ρομπότ μας. Θέλαμε να κατασκευάσουμε ένα σχετικά μεγάλο ρομπότ, μεγαλύτερο από τις συνηθισμένες διαστάσεις των οχημάτων που προγραμματίζονται με arduino. Ως προς την κατασκευή δεν αρκεστήκαμε στο απλό κούμπωμα- βίδωμα συμβατικών εξαρτημάτων αλλά στον αυτοσχεδιασμό και στην εφευρετικότητα. Και το σημαντικότερο το ρομπότ κατασκευάστηκε με χαμηλό κόστος και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Το σχετικά μεγάλο μέγεθος της Arduina (ύψος παιδιού Δημοτικού), η κίνηση της και η διαδραστικότητα της έκανε το ρομπότ μας ιδιαίτερα διασκεδαστικό δίνοντάς μας  κίνητρο και θέληση για εργασία. Έτσι αποκτήσαμε γνώσεις ρομποτικής αλλά και κυκλικής οικονομίας (δουλεύοντας με ανακυκλώσιμα υλικά, με φτηνά υλικά και ανοικτό hardware).

ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

  • Η Arduina είναι τηλεκατευθυνόμενη (από συσκευή με android και wifi)
  • Μεταφέρει αντικείμενα με το καλαθάκι της
  • Εμφανίζει μηνύματα στα μάτια της
  • Περιστρέφει το κεφάλι της αν εντοπίσει αντικείμενο κοντά στα αυτιά της (Δίνει την εντύπωση πως γυρίζει το κεφάλι για να δει ποιος είναι δίπλα της)

Μάτια

 

 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Όλη η πορεία κατασκευής αποτυπώνεται σε αρχείο pdf (πορεία_κατασκευής.pdf) που υπάρχει στο αποθετήριο μας στο https://github.com/apostkap/Arduina

σκαμπό

Στο αποθετήριο μας στο https://github.com/apostkap/Arduina μπορείτε επίσης να δείτε:

  • Tα ηλεκτρολογικά σχέδια της Arduina (wiring_ diagram_head.pdf, wiring_ diagram_head.pdf)
  • Τους κώδικες που “τρέχουν” στο σώμα, στο κεφάλι και στη συσκευή με android (Arduina_Body.ino, Arduina_Head.ino, Arduina_WiFi.aia)
  • Φωτογραφίες
  • Βίντεο κατασκευής και λειτουργίας της Arduina στο youtube ( https://www.youtube.com/watch?v=q3HY2vY7Ny0&t )

 

Eco-Robotics
1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης