Το Ρομπότ των Δασών – Robot Hood – 2o ΓΕΛ Καλαμαριάς
Το ρομπότ των δασών είναι ένας αυτόνομος τετράποδος φύλακας περιοχής, προγραμματισμένος και ατευθυνόμενος από κύκλωμα Arduino, το οποίο πετυχαίνει κίνηση με την βοήθεια servo motors και «αντιλαμβάνεται» ερεθίσματα με τη βοήθεια αισθητήρων. Το ρομπότ παρακολουθεί κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον που κινείται, καθώς καταγράφει τιμές όπως θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση και υψόμετρο και αναγνωρίζει σημάδια πυρκαγιάς όπως φλόγες και καπνό. Επιπλέον, διαθέτει μία κάμερα με τη βοήθεια της οποίας αναγνωρίζει αλλοιώσεις – διαφοροποιήσεις στην εικόνα που καταγράφει και μεταδίδει, ενημερώνοντας είτε για πιθανή πυρκαγιά είτε για πιθανές αλλοιώσεις όπως αποψιλώσεις ή ρίψη απορριμμάτων και μπαζών στην περιοχή.
Δείτε περισσότερα εδώ
Έξυπνος Κάδος Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή – komorobotics – 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής
Το έργο επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η διαλογή απορριμμάτων πρέπει να γίνεται στην πηγή, δηλαδή τα απορρίμματα πρέπει να διαχωριστούν από την πρώτη στιγμή κι όχι στο εργοστάσιο και ο κάθε δημότης να μπορεί άνετα με χρήση εφαρμογής android να επικοινωνεί με το κάδο ανακύκλωσης και αποτελείται από 2 μέρη :
Α. Κατασκευή αυτοματισμού (με arduino), που υλοποιεί κάποιες λειτουργίες ενός «έξυπνου» κάδου ανακύκλωσης.
Β. Ανάπτυξη μιας εφαρμογής σε Android συσκευές (κινητό,ταμπλέτα) που επικοινωνεί με τον «έξυπνο» κάδο.
Δείτε περισσότερα εδώ
SOLAR TRACKER ΕΠΑΛ ΚΙΣΑΜΟΥ-ΓΕΛ ΚΙΣΑΜΟΥ
Κατασκευής ενός πραγματικού solar tracker και solar path finder- επιστημονικό εργαλείο εύρεσης των γωνίων που διαγράφει ο ΗΛΙΟΣ
Δείτε περισσότερα εδώ
Σχέδιο κατανομής και αναγνώρισης απορριμάτων – 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς
Η εργασία αφορά την περισυλλογή απορριμμάτων χρησιμοποιώντας ένα ευέλικτο τετράποδο ρομπότ, με την ικανότητα να εντοπίζει σκουπίδια μέσω κάμερας (machine learning). Ο σχεδιασμός των κινητήρων του, του επιτρέπει να διανύει δύσβατες περιοχές, όπως δάση, χωματερές, λόφους με ελάχιστη δυσκολία, σε σύγκριση με ρομπότ που βασίζονται σε ρόδες.
Δείτε περισσότερα εδώ
Meteors – IoT Μετεωρολογικός Σταθμός 1ο ΓΕΛ Σερρών
Οι μαθητές χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του σχολείου κατασκεύασαν έναν μετεωρολογικό σταθμό με αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης. Τα δεδομένα αυτά
- καταγραφονται σε μονάδα αποθήκευσης
- μεταδίδονται μέσω ιστοσελίδας που θα τρέχει στο τοπικό δίκτυο του σχολείου.
Στη σελίδα αυτή θα μπορεί να συνδεθεί οποιοσδήποτε υπολογιστής αλλά και οποιοδήποτε κινητό. - μεταδίδονται στο twitter στο λογαριασμό: https://twitter.com/MeteorsSerres
Δείτε περισσότερα εδώ
Smartsolar – Μια συσκευή για την καλύτερη διαχείριση του ηλιακού θερμοσίφωνα – 1° ΓΕΛ Ραφήνας
Ένα σύστημα, με όνομα smartsolar, που χρησιμοποιεί ένα ψηφιακό αισθητήρα θερμοκρασίας που μετράει τη θερμοκρασία του νερού μέσα στον ηλιακό θερμοσίφωνα και την μεταδίδει συνεχώς μέσω δικτύου (wifi/ιντερνετ). Η μέτρηση θα μπορεί να απεικονιστεί στην οθόνη φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (smartphone/tablet) μέσω μίας εφαρμογής. Παράλληλα απεικονίζει την τάση αύξησης ή πτώσης, διαγράμματα προηγούμενων ωρών, καθώς και εκτίμηση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας.
Δείτε περισσότερα εδώ
3o ΓεΛ Σερρών. Eco-Defenders
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα αυτόνομο πλεούμενο για τη δειγματοληψία για ανάλυση μικροπλαστικών, επισκόπηση και επιτόπια φυσικοχημική ανάλυση ενός υδάτινου αποδέκτη. Το αυτόνομο αυτό πλεούμενο θα συλλέγει δείγματα φιλτράροντας όγκους νερού μέσω κόσκινου κατάλληλου μεγέθους. Ζυγίζοντας τα μικροπλαστικά που θα συλλέγονται, θα μπορεί κανείς να εντοπίσει περιοχές αυξημένης ρύπανσης καθώς και πιθανές πηγές.
Δείτε περισσότερα εδώ
i-bin από SYNTHESIS-3ο ΓΕΛ Βέροιας
Ο συγκεκριμένος κάδος (i)bin, θα μπορεί ηλεκτρονικά και αυτόματα να μετρά και να καταγράφει τη στάθμη των σκουπιδιών στο εσωτερικό του. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατάλληλη τοποθέτηση αισθητήρα απόστασης στο εσωτερικό του κάδου και συγκεκριμένα στο εσωτερικό του καπακιού του, ο οποίος με υπερηχητικούς παλμούς ανιχνεύει συνεχώς τη στάθμη των απορριμμάτων. Η πληροφορία από τον αισθητήρα μεταβιβάζεται μέσω καλωδίων στον μικροελεγκτή Αrduino ο οποίος επεξεργάζεται την πληροφορία (δηλαδή το πόσο γεμάτος είναι ο κάδος) και βάσει του προγράμματος το οποίο ‘’τρέχει’’ στο Arduino μας πληροφορεί μέσω φωτεινών ενδείξεων (με λαμπτήρες LED) διαφορετικού χρώματος για τη στάθμη των σκουπιδιών. Όταν ο κάδος γεμίσει, ο μικροελεγκτής μέσω ενός διαφορετικού κυκλώματος το οποίο έχει πρόσβαση στο Internet , πληροφορεί τους εργαζόμενους του Δήμου ότι πρέπει να αδειάσει.
Δείτε περισσότερα εδώ
Σπίτι του Μέλλοντος – 1ο ΓΕΛ Καβάλας
Το συγκεκριμένο έργο αποτελείται από διάφορα συστήματα αυτοματισμού. Πιο συγκεκριμένα το Σπίτι του Μέλλοντος έχει την δυνατότητα να ελέγχει τα φώτα , τις τέντες , τα συστήματα κλιματισμού και τις οικιακές συσκευές. Επίσης έχει την δυνατότητα εξοικονόμησης βρόχινου νερού. Για τον λόγο αυτό κατασκευάσαμε ένα αυτόματο σύστημα που ελέγχει την υγρασία του κήπου και χρησιμοποιεί βρόχινο νερό ανάλογα με τις ανάγκες του χώματος.
Δείτε περισσότερα εδώ
Μουσικό Σχολείο Χίου – Fridge-Man («πορτιέρης» ψυγείου)
Το ψυγείο του σχολείου είναι αρκετά παλιό και μερικές φορές η πόρτα δεν κλείνει καλά. Η σχετική ανακοίνωση κολλημένη στην πόρτα του, μας έδωσε την ιδέα να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας, ουσιαστικά εκσυγχρονίζοντας το ψυγείο μας με ένα μηχανισμό ειδοποίησης ότι η πόρτα δεν έκλεισε. Ρυθμίζοντας μάλιστα τους χρόνους και τους ήχους, θα παροτρύναμε τον χρήστη να την κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια!
Ο μηχανισμός μας θα μπορεί άνετα να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε ψυγείο/κατάψυξη, ενώ η ύπαρξη του πρωτότυπου μηχανισμού εντός του σχολείου (και η σχετική επίδειξη) θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Δείτε περισσότερα εδώ
HelioRobot-Κινητός Σταθμός Φόρτισης ΑΠΕ – 4ο ΓΕΛ Χανίων
Ένας κινητός σταθμό φόρτισης με ενέργεια από ΑΠΕ. Ο κινητός σταθμός θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια καθώς κινείται και θα μπορεί είτε να την αποθηκεύει στις μπαταρίες του για μελλοντική χρήση ή να την παρέχει απευθείας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να την προσφέρει όταν υπάρχει απαίτηση ή ανάγκη π.χ. στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε χωριά που δεν έχουν σύνδεση παροχής ηλ. ενέργειας ή στον ανεπτυγμένο κόσμο ως κινητός σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ή σε περιπτώσεις ανάγκης, φυσικών καταστροφών κλπ, ενώ θα την χρησιμοποιεί ο ίδιος ο σταθμός για την κίνησή του, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.
Δείτε περισσότερα εδώ