Fridge-Man (“πορτιέρης” ψυγείου)

Fridge-Man (“πορτιέρης” ψυγείου)

Η ομάδα

Η ομάδα αρχικά αποτελούνταν από 3 μαθητές της Β’ τάξης Λυκείου του Μουσικού Σχολείου (Κατερίνα – Αποστόλης – Δημοσθένης –> KAD), αλλά κυρίως λόγω του κλεισίματος του σχολείου τον Μάρτιο του 2020, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση του έργου τότε. Έτσι την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020-2021 η ομάδα μίκρυνε τόσο… ώστε να αποτελείται από ένα και μοναδικό μέλος, την Κατερίνα η οποία παρά τις πολλαπλές ευθύνες και ρόλους κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο. Η ίδια έγραψε κώδικα, δοκίμασε συνδέσεις, έφτιαξε λογότυπο για το έργο, αλλά και επεξεργάστηκε/αφηγείται το βίντεο που ακολουθεί:

Η ιδέα

Το ψυγείο του σχολείου είναι αρκετά παλιό και μερικές φορές η πόρτα δεν κλείνει καλά. Η σχετική ανακοίνωση κολλημένη στην πόρτα του, μας έδωσε την ιδέα να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας, ουσιαστικά εκσυγχρονίζοντας το ψυγείο μας με ένα μηχανισμό ειδοποίησης ότι η πόρτα δεν έκλεισε. Ρυθμίζοντας μάλιστα τους χρόνους και τους ήχους, θα παροτρύναμε τον χρήστη να την κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια!

Ο μηχανισμός μας  θα μπορεί άνετα να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε ψυγείο/κατάψυξη, ενώ η ύπαρξη του πρωτότυπου μηχανισμού εντός του σχολείου (και η σχετική επίδειξη) θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Υλικά

  • 1x Micro:bit (20 €)
  • 1x Μετασχηματιστής microUSB 5 Volt (5 €), αλλά αρκεί οποιοσδήποτε φορτιστής τηλεφώνου (-5 €)
  • 1x Piezo Buzzer (2 €)
  • 1x Magnetic Reed Switch (3 €)

Ενδεικτικό συνολικό κόστος : 25-30 €

Κατασκευή

Το ηχείο/buzzer συνδέεται στο pin0 και στη γείωση (GND), ενώ ο μαγνητικός διακόπτης στο pin1 και στη γείωση (GND).

Χρησιμοποίησαμε κροκοδειλάκια για τη σύνδεση των εξαρτημάτων, ενώ στηρίξαμε το microbit σε ένα χάρτινο κουτάκι, κρύβοντας το τμήμα που φαίνονταν οι συνδέσεις.

Ο μαγνητικός διακόπτης κολλήθηκε με πιστόλι θερμής σιλικόνης στο ψυγείο και τα καλώδια στηρίχθηκαν με λευκή μονωτική ταινία.

Περισσότερα για το κύκλωμα μπορείτε να δείτε στη σχετική σύντομη παρουσίαση:

Κώδικας

Με τη χρήση του Microsoft Makecode υλοποιήσαμε το πρόγραμμα με τη βοήθεια των πλακιδίων, ενώ με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να δούμε τον αντίστοιχο κώδικα σε Javascript και Python.

Οι χρόνοι είναι ρυθμιζόμενοι μέσω σταθερών, οι τιμές των οποίων καθορίζονται στην έναρξη. Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές εικόνες.

fridgeman-start
Η πόρτα μόλις άνοιξε και ο FridgeMan μας υπενθυμίζει ότι είναι εκεί και μας παρακολουθεί με έναν χαμηλό ήχο και το εικονίδιο της φωτογραφίας.

 

Η πόρτα έμεινε ανοικτή τόσο που ξεπεράστηκαν τα όρια του FridgeMan, ο οποίος πλέον δυσανασχετεί έντονα με δυνατό ήχο και ανεβασμένο ρυθμό!

Περισσότερα για τον κώδικα: [github]

Μελλοντικές επεκτάσεις

  • Ένας επιπλέον μαγνητικός διακόπτης θα συνδεθεί στην πόρτα της κατάψυξης, ώστε να ελέγχεται και αυτή.
  • Με τη βοήθεια ενός αισθητήρα μαγνητικού πεδίου (Hall Effect Sensor) ο οποίος θα τοποθετηθεί πολύ κοντά στο μοτέρ του ψυγείου, θα αντιλαμβανόμαστε πότε και για πόσο ενεργοποιείται το μοτέρ του ψυγείου και θα καταμετράμε το συνολικό χρόνο λειτουργίας του ώστε να εμφανίζουμε στην οθόνη (κατά προσέγγιση) τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.