Smart recycling system

Smart recycling system

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η αύξηση των απορριμμάτων ανά τον κόσμο αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες, εάν δε ληφθούν μέτρα, ο όγκος των σκουπιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί κατά 70% έως το 2050. Ένας από τους τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση αυτού του όγκου σκουπιδιών είναι η ανακύκλωση.

Πολλές φορές υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το ποια αντικείμενα μπορούμε να απορρίψουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, ενώ μπορούμε να πετάξουμε μία χάρτινη κούτα, δε μπορούμε να πετάξουμε μία χάρτινη συσκευασία πίτσας που περιέχει λάδια και λίπη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται, τα πλαστικά καλαμάκια δεν ανακυκλώνονται. Συχνά, η απόρριψη ακατάλληλων αντικειμένων στους κάδους ανακύκλωσης, δημιουργεί πρόβλημα στα κέντρα διαλογής καθώς ενδέχεται να καταστραφούν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά επειδή λερώθηκαν/βράχηκαν από άλλα κλπ.

 

Η ΛΥΣΗ ΜΑΣ

Γνωρίζουμε πως τα σκουπίδια των μπλε κάδων μεταφέρονται στη συνέχεια σε κέντρα διαλογής. Στα κέντρα διαλογής, τα απορρίμματα διέρχονται από οπτικό έλεγχο με βάση τον οποίο διαχωρίζονται ώστε να υποστούν στη συνέχεια διαφορετική επεξεργασία για την ανακύκλωσή τους.

Εμείς σκεφτήκαμε να εφαρμόσουμε τον οπτικό έλεγχο στους κάδους ανακύκλωσης προτού πετάξουμε τα σκουπίδια μας σε αυτούς. Έτσι, εάν δεν είμαστε σίγουροι για το αν μπορούμε να πετάξουμε ένα αντικείμενο στον μπλε κάδο, απλά το δείχνουμε στην κάμερά του και αυτή αποφασίζει.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΚΕΤΑΣ

1η Λειτουργία

  1. Έχουμε εκτυπώσει διάφορες φωτογραφίες ανακυκλώσιμων αντικειμένων και μη.
  2. Κάθε φορά, στερεώνουμε στον Edison το ρομπότ μας, ένα σκουπίδι για να το πετάξει στον μπλε κάδο.
  3. Ο Edison, είναι προγραμματισμένος να ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδρομή ώστε να φτάνει στον μπλε κάδο ανακύκλωσης όταν πατήσουμε το τρίγωνο κουμπί που έχει ενσωματωμένο πάνω του.4. Όταν ο Edison φτάσει μπροστά από τον μπλε κάδο, εμείς πατάμε το κουμπί Α του Microbit για να ενεργοποιηθεί η κάμερα. Ακολουθεί οπτική αναγνώριση του αντικειμένου. Εάν το αντικείμενο είναι ανακυκλώσιμο, στην προσομοίωση που έχουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας, εμφανίζεται ένα πράσινο check και ο κάδος animation στην οθόνη ανοίγει και κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο.

Εάν το αντικείμενο δεν είναι ανακυκλώσιμο, στην οθόνη του υπολογιστή μας εμφανίζεται ένα μαύρο Χ και ο                κάδος animation στην οθόνη μας παραμένει κλειστός υποδεικνύοντάς μας να μην πετάξουμε μέσα το    συγκεκριμένο σκουπίδι.

 

2η Λειτουργία

Για να παράγουμε πράσινη ενέργεια στην πόλη μας, δημιουργήσαμε μία προσομοίωση ενός μηχανισμού που τοποθετείται κάτω από τον δρόμο και κάθε φορά που κάποιος περπατάει πάνω σε αυτόν, παράγεται ρεύμα. Η προσομοίωση αυτή υλοποιήθηκε με 2 buttons τα οποία τοποθετήθηκαν κάτω από τον δρόμο της μακέτας μας. Κάθε φορά που κάποιος περπατάει και ασκεί δύναμη στην επιφάνεια του δρόμου, η οθόνη led του microbit φωτίζεται ως ένδειξη ότι παρήχθη ρεύμα.

 

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Βίντεο παρουσίασης παιδιών: https://www.youtube.com/watch?v=qEJ1lc-vmlQ

Github: https://github.com/marvele/smart-recycling-system

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ & ΚΟΣΤΟΣ

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός
1 BBC:Microbit 27,5
2 buttons 6,16
1 Microbit sensor shield 8,49
male/female pins 1,36
1 web camera 10,85
1 Edison robot 55,8
Αναλώσιμα
1 μακετόχαρτο 50x70x10 6,99
2 μακετόχαρτα 50x70x3 5,38
χαρτόνι/γκαζόν 10,9
χαρτόνια 1,99
γκοφρέ 1,99
τέμπερες 2,49
πινέλα 1,49

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 189.40€