3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης / Robotmaniacs-3gym-thess

3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης / Robotmaniacs-3gym-thess

Save the planet with the smart electrical robot car

Δεν υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται, όπως είναι πλέον αποδεκτό, για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, οι συνέπειες του οποίου δε γνωρίζουν σύνορα. Ειδικότερα, οι εκπομπές ρύπων – καυσαερίων από τα αυτοκινούμενα, βενζινοκίνητα – πετρελαιοκίνητα οχήματα επηρεάζουν τους ανθρώπους και την οικολογική ισορροπία σε όλον τον πλανήτη.

Η δική μας γενιά είναι η πρώτη γενιά που βιώνει τόσο έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αυτής αλλαγής ενώ η γενιά των μαθητών μας είναι ίσως η τελευταία που μπορεί να δράσει για να την αντιμετωπίσει. Στην αναζήτηση ενός οικολογικού τρόπου διαβίωσης και παράλληλα συμβατού με τις αναγκαιότητες της τεχνολογικής και πολιτισμικής εξέλιξης θα πρέπει ως κοινωνίες να μειώσουμε δραστικά την παραγωγή καυσαερίων. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, καθώς το ζήτημα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συνδέεται με την ηλεκτροκίνηση.  Η χρήση της θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών «αερίων του  θερμοκηπίου», στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας (ηχορύπανση, σωματική και ψυχική υγεία κατοίκων, κ.ά.) αλλά και θα δώσει μια «ανάσα» στο επιβαρυμένο φυσικό μας περιβάλλον.

Κάθε καινοτόμα, όμως, αλλαγή αποκτά ουσιαστικές προοπτικές πραγμάτωσης, εφόσον ενεργοποιηθεί και αναδυθεί  μεθοδευμένα μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες, ώστε να  μετουσιωθεί σε ενσυνείδητη γνώση, βίωμα, αγωγή. Μέσα στο προαναφερόμενο πλαίσιο προβληματισμού και εμπνεόμενοι από τις αξίες μιας σύγχρονης, δημοκρατικής-συμπεριληπτικής και ανθρωπιστικής εκπαίδευσης επιθυμούμε, αξιοποιώντας και τις προσφερόμενες δυνατότητες του παρόντος διαγωνισμού, να κατασκευάσουμε ένα αυτοκινούμενο ρομποτικό μικροόχημα με την υποστήριξη αισθητήρων και τη χρήση του μικροελεγκτή Arduino.

Δείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας το αποθετήριο του έργου μας. Πατήστε εδώ.