Θαλασσοπούλια-4ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος. Πλαστικά στη Θάλασσα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κλιματική αλλαγή – Προστασία του Περιβάλλοντος ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: Θαλασσοπούλια ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Πλαστικά στην θάλασσα ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Όλγα Σακελλαρίου
ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Ανάμεσα στην Αρτέμιδα και το Μαρκόπουλο, ο υδροβιότοπος της Βραυρώνας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής. Η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 170 είδη πουλιών, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά. Ο υδροβιότοπος της Βραυρώνας έχει ενταχθεί στο δίκτυο «Τόπων Κοινοτικής Σημασίας» και έχει συμπεριληφθεί στους τόπους που προτείνονται για ένταξη στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευομένων περιοχών «Natura 2000». Η ανεξέλεγκτη ρίψη πλαστικών και λοιπών σκουπιδιών συνιστά σοβαρό πρόβλημα για τον υδροβιότοπο και αποτέλεσε το έναυσμα για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών με την χρήση της ρομποτικής και για την συμμετοχή μας στο διαγωνισμό.

Άκη Ρομποτάκι σε αγαπάμε….με ασφάλεια το δρόμο περνάμε!!! -Νηπιαγωγείο Κάτω Τιθορέας-
ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Η κυκλοφοριακή αγωγή αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για ένα θέμα διαχρονικό που μας αφορά όλους, μιας και είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μ’ έναν υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η κυκλοφορία είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, όπου παρανοήσεις και λανθασμένες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τους κανόνες και να μάθουν να τους ακολουθούν από μικρή ηλικία, ώστε να τους γίνουν βίωμα και να είναι πια μια συνήθεια όταν γίνουν ενήλικες. Πρώτιστο μέλημα των γονέων αλλά και των δασκάλων νομίζουμε ότι είναι η μόρφωση των παιδιών μας, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι η προστασία τους. Την προσπάθειά μας αυτή την αφιερώνουμε στα παιδιά και στην ασφάλειά τους, που ουσιαστικά εξαρτάται από εμάς τους μεγάλους. Κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, έστω και μεμονωμένη, αξίζει τον κόπο. Και μία σταγόνα αίμα να σωθεί, εμείς θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή έπιασε τόπο αφού η ασφάλεια των παιδιών προηγείται της μόρφωσης.

Εν Δράσει «ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!» – 1ο Νηπιαγωγείο Λητής
Το έργο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα συμπερίληψης όλων στην εκπαίδευση και προπάντων των ατόμων με ειδικές ανάγκες-ικανότητες.
Για την επίτευξη του στόχου θα χρησιμοποιηθεί το ρομπότ Edison.
Συγκεκριμένα, η ομάδα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ θα αναλάβει να ανακαλύψει τρόπους προσέγγισης και ασφαλούς κίνησης παιδιών με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης και ακοής μέσα στο χώρο ενός σχολείου και στη συνέχεια να τους υλοποιήσει με τη βοήθεια του ρομπότ Edison πάνω σε μια μακέτα που θα κατασκευάσει.

ASTROFARMERS !!!! 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων «Καλλιεργώντας στον πλανήτη Άρη»
Τα νήπια ταξιδεύουν στο διάστημα στα πλαίσια του ERASMUS+ έργου R4C του ΙΕΠ, συνεργάζονται με το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τοπικούς και μη τοπικούς φορείς, με τους γονείς των μαθητών, ευαισθητοποιούνται σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την πορεία του πλανήτη μας και γνωρίζουν για τις έρευνες των επιστημόνων σχετικά με τις δυνατότητες καλλιέργειας στον πλανήτη Άρη.
Έρχονται σε δημιουργική επαφή με τις καλλιέργειες δημιουργώντας βιωματικά τη δική τους τροφή στον σχολικό τους κήπο και προβληματίζονται για τις ανάγκες ανάπτυξης των φυτών. Η πρόκληση είναι να σκεφτούν τρόπους που θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε στο διάστημα όπου οι συνθήκες διαφέρουν και να γνωρίσουν τις απίστευτες δυνατότητες της τεχνολογίας. Επιπλέον, μέσα από το ΕΛΛΑΚ έρχονται σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, μαθαίνουν να προγραμματίζουν τα ρομποτάκια τους και δημιουργούν τον πρώτο τους αλγόριθμο.

Το Έξυπνο Σχολείο (Smart_School): Η δημιουργική επίλυση ενός περιβαλλοντικού προβλήματος, μέσα από την αξιοποίηση του κιτ εφευρέσεων Makey Makey
2ο Νηπιαγωγείο Περάματος |
2ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου |
22ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου |
Η παρούσα δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε τέσσερα τμήματα, τριών νηπιαγωγείων στην Αττική, τη σχολική χρονιά 2020-2021. Το δείγμα αφορούσε 88 παιδιά ( 38 νήπια/ 50 προνήπια, 53 αγόρια/ 35 κορίτσια). Εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά είχαν αλληλεπίδραση μεταξύ τους αλλά και συνεργάστηκαν στα πλαίσια των ομάδων εργασίας για να πετύχουν ένα κοινό στόχο, την επίλυση της εκάστοτε προβληματικής κατάστασης. Η συλλογή δεδομένων έγινε βασισμένη στη μέθοδο της άμεσης παρατήρησης ενώ ο σχεδιασμός της δράση στηρίχθηκε στην μέθοδο της επίλυσης προβλήματος. Μια διδακτική μέθοδος που ενσωματώνει ικανότητες υψηλού επιπέδου, αλλά και μεταγνωστικές ικανότητες εμπλέκοντας στοιχεία κινήτρου και συμπεριφοράς όπως προσπάθεια, επιμονή, εμπλοκή (Γιαννίτση, 2019). Σύμφωνα με την Καλοπούλου τα στάδια της διαδικασίας μετά τον εντοπισμό του προβλήματος είναι:

Το λυπημένο αστεράκι – 3ο Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης
Λαμβάνοντας ως αφόρμηση τη ζωγραφιά της Αλεξάνδρας μας, στην οποία η ίδια έδωσε τίτλο «Το λυπημένο αστεράκι», πρόκειται να ασχοληθούμε με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, οπτικοποιώντας την ιστορία που η Αλεξάνδρα μας διηγήθηκε. Παράλληλα, μέσα από δραστηριότητες που θα εισάγουν τα παιδιά στην τεχνητή νοημοσύνη, θα γνωρίσουμε τις δυνατότητες που αυτή μας δίνει και τους τρόπους με τους οποίους εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές. Τέλος, θα δημιουργήσουμε μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία όταν το αστεράκι ακούει λόγια ενθάρρυνσης κι αγάπης, θα χαμογελάει και θα φωτίζεται. Αντίθετα, όταν θα ακούει λέξεις που το στενοχωρούν και το πληγώνουν, θα γίνεται χλωμό και λυπημένο.
Το παιχνίδι θα δημιουργηθεί με την εφαρμογή https://machinelearningforkids.co.uk/ και θα αξιοποιηθεί είτε η αναγνώριση ήχου, είτε η αναγνώριση κειμένου (αναλόγως τι θα επιλέξουν μετέπειτα οι μαθητές). Αξιοποιώντας την τεχνική του καταιγισμού ιδεών, θα συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις και εκφράσεις, τροφοδοτώντας το παιχνίδι μας!

Robolianokladi. Οι μαθητές του ΝΓ Λιανοκλαδίου βοηθούν στην προστασία των πολικών αρκούδων!
Σε αυτό το έργο τα παιδιά της ομάδας «Robolianokladi» θα φτιάξουν μια μακέτα που θα απεικονίζει τμήματα του Βορείου Πόλου. Δυο πολικά αρκουδάκια βγήκαν από τη φωλιά τους χωρίς να το αντιληφθεί η μητέρα τους. Προχώρησαν έξω από τη φωλιά αλλά για κακή τους τύχη πάτησαν σε λεπτά κομμάτια πάγου και φοβούνταν να κινηθούν και να επιστρέψουν στη φωλιά τους. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, πολλά σημεία στο Βόρειο Πόλο λεπταίνουν επικίνδυνα κάνοντας δύσκολα τη ζωή των πολικών αρκουδών. Στην προστασία των αρκούδων θα συνδράμει ο δορυφόρος σπιτάκι (που προσωριάζει στο δορυφόρο ΣΕΝΤΙΝΕΛ-6) ο οποίος θα σαρώνει την περιοχή του Βορείου Πόλου. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα ενημερώνει την ομάδα διάσωσης στη γη που θα προσπαθήσει να σώσει τις αρκούδες που κινδυνεύουν. Τα παιδιά θα οδηγήσουν το ρομπότ – edisson μέσω τηλεχειριστηρίου αφού πρώτα το ρομπότ εκπαιδεύτηκε για να υπακούσει στα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου.

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη – Earth-lovers
Οι Αειφοράκηδες του Αειφόρου Νηπιαγωγείου Ταυρωνίτη κάνουν μια σύνοψη της διαδρομής τους στον κόσμο της Αειφορίας τα τελευταία 5 χρόνια δηλαδή από τότε που πιστοποιήθηκε το σχολείο για πρώτη φορά ως Αειφόρο. Το έργο μας έχει σκοπό να εισάγει τον χρήστη στην αειφόρο αντίληψη της ζωής μέσα από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης , με παραδείγματα επί του πρακτέου. Ειδικότερα έχουμε δημιουργήσει ένα παιχνίδι σε μακέτα που παραπέμπει εξωτερικά σε βιβλίο και ο χρήστης θα ενημερώνεται για τους τρόπους που μπορεί να πετύχει τους 17 παγκόσμιους στόχους μέσα από το σκανάρισμα σχετικών βίντεο που προλογίζουν τα παιδιά του δημοτικού και σχετίζονται με δράσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι οποίες ανταποκρίνονται σε κάθε στόχο. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί με τρεις τρόπους κώδικα.

Ο Εντ ανακαλύπτει τη μυστική γλώσσα των δέντρων- Νηπιαγωγείο Αυλωναρίου
Η επικοινωνία αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα για την ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων, ενώ βοηθά στην ανίχνευση πληροφοριών για την κατανόηση του περιβάλλοντος. Όλα τα έμβια όντα αποκτούν κώδικες επικοινωνίας που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ο άνθρωπος από τη γέννησή του προσπαθεί να επικοινωνήσει και να ανταποκριθεί στο περιβάλλον του αναπτύσσοντας ταυτόχρονα πολλές δεξιότητες που σχετίζονται με την αποκωδικοποίηση των ερεθισμάτων που λαμβάνει. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό από την προσχολική ηλικία να καλλιεργούνται οι δεξιότητες που θα βοηθήσουν το άτομο να αλληλεπιδράσει αποτελεσματικά με τον περίγυρό του.
Σκοπός της δράσης ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νηπίων μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, προκειμένου να εξερευνηθούν και να ανιχνευθούν μηνύματα του φυσικού κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Αυλωναρίου, το οποίο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή του Νομού Εύβοιας, αναζήτησαν μηνύματα που συνδέονται με την προστασία της περιοχής τους που συχνά βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών και των πλημυρών. Τα δέντρα και ένα μυρμήγκι αποτέλεσαν τους βασικούς ήρωες της ιστορίας.

Πάρκο με τις προσωπικότητες που λάμπουν_ 1ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου
Στόχος του προγράμματος είναι να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε με τους μαθητές μας ένα πολιτιστικό πάρκο προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο από όλους. Ένα πολιτιστικό πάρκο, στο οποίο καθώς περιηγείσαι θα μαθαίνεις για τη ζωή και το έργο διάσημων προσωπικοτήτων, ανθρώπων οι οποίοι με τη στάση και το έργο τους άλλαξαν με θετικό πρόσημο τις ζωές μας. Ο επισκέπτης θα αποκομίζει νέες γνώσεις όχι μέσα σε μια συμβατική τάξη, ούτε από το σπίτι του διαβάζοντας ένα βιβλίο ή αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο αλλά με την περιήγησή του σε ένα πάρκο. Σε ένα πάρκο που θα άρει τους περιορισμούς που προκύπτουν από την επίσκεψη σε ένα μουσείο που μπορεί να λειτουργεί σε μεγάλη απόσταση ή σε δύσκαμπτα ωράρια. Προκειμένου να αποτρέψουμε τη σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει στον επισκέπτη ο καταιγισμός πληθώρας πληροφοριών, θα αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη.

«Μια ποδιά ταξιδεύει για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» – 1o Νηπιαγωγείο Μουρικίου
Το παρόν διδακτικό σενάριο πραγματεύεται ένα διαθεματικό τρόπο εισαγωγής συνδυασμού της μηχανικής με την τεχνητή νοημοσύνη μέσα από τις τέχνες – πολιτισμό και αφιερωμένο στα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου που δεν έχουν έρθει πότε σε επαφή με τον κόσμο της εφεύρεσης και των μηχανών που μπορούν να αναπαράγουν τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα έρχονται σε επαφή με το κιτ εφεύρεσης «Makey Makey», μια μηχανή με πλακέτα κυκλώματος, κλιπ αλιγάτορα και καλώδιο USB. Εντάσσεται τόσο στο πρόγραμμα σπουδών του γνωστικού αντικειμένου «Παιδί και Πληροφορική/Νέες Τεχνολογίες» όσο και στο γνωστικό αντικείμενο «Παιδί και Δημιουργία-Έκφραση» για το νηπιαγωγείο. Τα παιδιά ενώνουν τα κλιπ αλιγάτορα σε δική τους δημιουργία που φτιάχτηκε με πλαστελίνη δίνοντας τις κατάλληλες εντολές στο περιβάλλον του scratch ώστε αγγίζοντας συγκεκριμένο σημείο της δημιουργίας τους να ακούγεται η ανάλογη στροφή από το δικό τους μουσικό κομμάτι που έχουν δημιουργήσει.
