Ο Πίπης και ο έξυπνος κάδος ανακύκλωσης – Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη

Ο Πίπης και ο έξυπνος κάδος ανακύκλωσης – Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Το έργο “Ο Πίπης και ο Έξυπνος Κάδος Ανακύκλωσης” είναι ένα συνεργατικό έργο, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το  Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη (Κύπρος), το 2ο Νηπιαγωγείο Καβαλαρίου, το Νηπιαγωγείο Λυγιάς Λευκάδας,  και το 8ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας. Απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και στόχο έχει τη δημιουργική αξιοποίηση της Α.Ι. και του ΙοΤ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Στο έργο αυτό, κάθε σχολείο κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη δημιουργία ενός “έξυπνου” κάδου ανακύκλωσης, που θα αλληλεπιδρά με το χρήστη και θα μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα τη λειτουργία του, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης ανθρώπινου παράγοντα. Συνδυάζει τη ρομποτική, το Internet of Things (IoT) και τις εκπαιδευτικές τεχνολογίες, προσφέροντας μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία.

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ)
  • Να εμπλακούν σε δραστηριότητες σχεδιασμού και ανάπτυξης εφαρμογών και συσκευών, μέσα σε ένα πλαίσιο δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων
  • Να ευαισθητοποιηθούν γύρω από θέματα που αφορούν στην Ανακύκλωση και την προστασία της θαλάσσιας και παράκτιας ζωής.

Το έργο μας εμπνέεται από τις αρχές της βιωσιμότητας, όπως καθορίζονται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στοχεύει ταυτόχρονα στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενισχύει τη σύνδεση των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε έναν χώρο στην αυλή μας, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν φυτά και να φιλοξενηθούν πουλιά, οπότε η καθαριότητα της αυλής μας αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να διευρύνουν τις γνώσεις τους μέσα από την άμεση παρατήρηση και τη διαδραστική επαφή με τη φύση, ενισχύοντας έτσι την οικολογική τους συνείδηση και την αγάπη για το περιβάλλον.

Προετοιμασία: Στη φάση της προετοιμασίας, τα παιδιά εκπαιδεύονται για την ανακύκλωση, μαθαίνοντας να διαχωρίζουν τα υλικά σε διάφορες κατηγορίες (PMD, χαρτί, γυαλί, σκουπίδια.). Παράλληλα, παρουσιάζονται ο “Πίπης ο Παπαγάλος”, και ο Μπλέκας, τα ρομποτικά στοιχεία του έργου, τα οποία καθοδηγούν τα παιδιά στο παιχνίδι και τα βοηθά να κατανοήσουν τις έννοιες του σωστού και λάθους κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης.

Σενάριο
Μια μέρα, οι μικροί πειρατές μας επιστρέφουν στο νησί τους, το πιο πράσινο και όμορφο νησί του κόσμου… Ή τουλάχιστον έτσι το θυμόντουσαν. Γιατί τώρα… κάτι δεν πήγαινε καλά…
Από μακριά φαινόταν σκοτεινό και γεμάτο… σκουπίδια!

Ο Πίπης, ο παπαγάλος:
– Κακααάρ! Μα τι βλέπουν τα μάτια μου! Το νησί μας έγινε… Σκουπιδιστάν!

Πειρατής 1:
– Τι είναι αυτό το Σκουπιδιστάν, Πίπη;

Πίπης:
– Είναι ένας τόπος που γεννιέται όταν οι άνθρωποι ξεχνούν να σέβονται τη φύση. Όταν πετάνε σκουπίδια κάτω, όταν δεν ανακυκλώνουν, όταν δεν προσέχουν το περιβάλλον τους. Το Σκουπιδιστάν είναι φτιαγμένο από… αδιαφορία!

Πειρατής 2:
– Μα… εμείς είμαστε καλοί πειρατές! Θέλουμε να σώσουμε το νησί!

Πίπης (πετώντας γύρω γύρω):
– Τι μπορούμε να κάνουμε;

Και τότε εμφανίζεται ο Μπλέκας, ο μπλε κάδος και βοηθά τους μικρούς πειρατές να σώσουν το νησί τους.

 Τα παιδιά μαθαίνουν για την διαδικασία της ανακύκλωσης και τα είδη συσκευασιών τα οποία μπορούν να αποθέσουν μέσα στους κάδους με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Στο μάθημα Ελληνικών, γίνεται επεξεργασία του παραμυθιού «Σκουπιδιστάν» του Κώστα Μάγου, εκδόσεις Πατάκη

Αφού λοιπόν μάθαμε και παίξαμε αρκετά Ανακύκλωση (Κύπρος) – Group sort, βγήκαμε έξω στην αυλή του σχολείου και παρατηρήσαμε τους κάδους της ανακύκλωσης.

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε 2 βασικά προβλήματα:

  1. Κάποια παιδιά ξεχνούν και δεν κατηγοριοποιούν σωστά τα απορρίματά τους.
  2. Κάποιοι από τους κάδους ήταν γεμάτοι και μύριζαν άσχημα.

Αυτό συμβαίνει και στους κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν στην τάξη των παιδιών.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Έτσι λοιπόν αναλάβαμε δράση και αποφασίσαμε να μετατρέψουμε τον κάδο ανακύκλωσης που έχουμε στην τάξη μας σε έναν «έξυπνο» κάδο που να μας θυμίζει πώς να διαχωρίζουμε σωστά τα απορρίμματά μας αλλά ταυτόχρονα να μας προειδοποιεί και πότε ο κάδος γεμίζει.

Σε αυτό μας βοήθησε και η εφαρμογή που ετοίμασαν οι φίλοι μας από το Νηπιαγωγείο Λυγιάς στη Λευκάδα. Συγκεκριμένα, οι μικροί μας φίλοι, δημιούργησαν μία εφαρμογή με τη βοήθεια του AI coder Lovable.app και μοντέλο Image Classification που δημιουργήθηκε με το Google’s Teachable Machine η οποία αναγνωρίζει άδειες συσκευασίες ή άλλα αντικείμενα και τα κατατάσσει σε ανακυκλώσιμα και μη.

https://eco-scan-speak-greece-72.lovable.app/

 

Ο έξυπνος Κάδος – Εφαρμογή Scratch με το πρόσθετο Makey Makey

Ακολούθως χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή Scratch με το πρόσθετο Makey Makey η οποία καθοδηγεί το χρήστη στο σωστό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων απορριμάτων. Η εφαρμογή λειτουργεί μέσω του https://scratch.mit.edu.

Συγκεκριμένα συνδέσαμε το Makey Makey στη θύρα USB της συσκευής μας και ακολουθήσαμε την παρακάτω διάταξη:

α. Το καλώδιο που τοποθετείται στο αριστερά βέλος, καταλήγει στο πρώτο τμήμα που αφορά μπλε κάδο ανακύκλωσης, για πλαστικά/αλουμίνια/ λευκοσιδηρά, με ένα αλουμινόχαρτο στην άκρη του.

β. Το καλώδιο που τοποθετείται στο κάτω βέλος, καταλήγει στο δεύτερο τμήμα που αφορά καφέ κάδο  ανακύκλωσης, για χαρτιά και χαρτόνια, με ένα αλουμινόχαρτο στην άκρη του.

γ. Το καλώδιο που τοποθετείται στο δεξί βέλος, καταλήγει στο τρίτο τμήμα που αφορά πράσινο κάδο ανακύκλωσης για γυαλιά, με ένα αλουμινόχαρτο στην άκρη του.

δ. Το καλώδιο της γείωσης τοποθετείται στο Earth και καταλήγει στο δάχτυλο του χρήστη (δεν τοποθετείται αλουμινόχαρτο στην άκρη του).

Έτσι λοιπόν ο χρήστης κάθε φορά που ξεχνά πώς να διαχωρίζει τα απορρίμματα του, με το ένα χέρι πιάνει το ελεύθερο καλώδιο (από τη γείωση) και με το άλλο χέρι ακουμπά στο κουμπί/αλουμινόχαρτο σε κάθε τμήμα του κάδου και ακούει τις ηχητικές οδηγίες για σωστή ανακύκλωση.

Ο έξυπνος Κάδος – Microbit – Αισθητήρας Υπερήχων

Τέλος, χρησιμοποιήσαμε το Nezha expansion board, μία πλακέτα Microbit, έναν αισθητήρα υπερήχων, ένα πράσινο λαμπάκι LED και ένα κόκκινο λαμπάκι LED ώστε να αναγνωρίζουμε πότε οι κάδοι  είναι γεμάτοι και να ειδοποιούν το χρήστη, ώστε να τους αδειάσει. Συγκεκριμένα, όταν η στάθμη των απορριμμάτων του κάδου είναι χαμηλή, ανάβει πράσινο Led και στην οθόνη του microbit υπάρχει η ένδειξη V. Όταν η στάθμη πλησιάσει στα 5 εκατοστά από τον αισθητήρα υπερήχων, στο microbit εμφανίζεται ένα Χ, σβήνει το πράσινο και ανάβει το κόκκινο led.

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ:

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΥ:

Η Αξιολόγηση του έργου ήταν διαμορφωτική και γινόταν καθόλη τη διάρκεια του πρότζεκτ μέσα από φύλλα εργασίας (a_taxi_fysikes_epistimes-57-83) , παιχνίδια αλλά και η παρατήρηση σωστής ανακύκλωσης στους κάδους.

 

ΔΙΑΧΥΣΗ:

Το έργο μας παρουσιάστηκε στους μαθητές όλου του σχολείου  και  δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο του σχολείου. Με την έναρξη της νέας χρονιάς, θα παρουσιαστεί στο Science Fair Κύπρου και στους εκπαιδευτικούς  μέσω της δράσης “Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για το έργο τους” του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Διεύθυνση Αποθετηρίου: https://github.com/zmarina79/smartbin