Smart ecoPOT – 1ο Γυμνάσιο Ρόδου
Το Smart ecoPOT
είναι μία «έξυπνη» γλάστρα, με την χρήση Arduino, στην οποία το φυτό ποτίζεται αυτόματα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Η συγκεκριμένη λύση βασίζεται σε μετρήσεις της υγρασίας του χώματος στη γλάστρα και όταν αυτή μειωθεί κάτω από ένα όριο ενεργοποιείται μία αντλία νερού και το φυτό ποτίζεται με την απαιτούμενη ποσότητα νερού.
Δείτε περισσότερα εδώ
Ρομποτικός έλεγχος της υγρασίας και του ποτίσματος σε μικρούς κήπους του σχολικού χώρου στο 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα.
Δείτε περισσότερα εδώ
Δημιουργία ηλιακού φορτιστή- Ομάδα Ρομποτικής του 2ου Γυμνασίου Μελισσίων
Δημιουργία ηλιακού φορτιστή παρακολούθησης χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Arduino.
Δείτε περισσότερα εδώ
EnvironmentALL- RoboΚλίμUs – 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου
Το RoboΚλίμUs είναι ικανό να παίρνει μετρήσεις μέσω ειδικών αισθητήρων που διαθέτει
- Για την ατμόσφαιρα:
- Θερμοκρασίας, ,
- Υγρασίας
- Ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα
- For soil:
- pH
- Θερμοκρασίας
Μετά από κάθε μέτρηση,τα δεδομένα αποστέλνονται μέσω Bluetooth σε ένα απομακρυσμένο υπολογιστή – κέντρο ελέγχου. Ο υπολογιστής κατέχει μία μεγάλη βάση δεδομένων με στοιχεία από επίσημες πηγές. Τα δεδομένα επεξεργάζονται από μία εφαρμογή γραμμένη σε Python 3 και με την βοήθεια του XlsxWriter δημιουργεί φύλλα του Excel με γραφήματα. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της προόδου του ρομπότ μέσω του arduino IOT Hub από το κινητό.
Δείτε περισσότερα εδώ
3o Γυμνάσιο Κερατσινίου – Συλλέκτης-ελεγκτής όξινης βροχής
Μέσα από την επιθυμία της για μια πόλη με περισσότερο πράσινο και λιγότερο γκρίζο χρώμα γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός συστήματος συλλογής βρόχινου νερού και παράλληλα ελέγχου των επιπέδων οξύτητας του, ώστε αυτό με την αειρά του να χρησιμοποιηθεί στην αστική γεωπονία. Όπως θα δείτε και παρακάτω στο video που ακολουθεί, εφόσον το βρόχινο νερό κριθεί κατάλληλομε την βοήθεια του ειδικού αισθητήρα, αποθηκεύεται σε δεξαμενές , είτε για οικιακή χρήση, είτε για εξωτερική χρήση(κήπο κ.λ.π.) Σε περίπτωση ακαταλληλότητας του βρόχινου νερού, το σύστημα το αποθηκεύει σε ειδική δεξαμενή προς άλλες χρήσεις, όπως πλύσιμο αυτοκινήτων κ.λ.π. Τα πλεονεκτήματα του συστήματος που προτείνουμε, είναι η εξοικονόμηση του πόσιμου νερού κατά 30% με 50%, αφού αντικαθίσταται με κατάλληλο βρόχινο νερό, το περιβαλλοντολογικό όφελος με την ανάπτυξη βλάστησης ή στην δική μας περίπτωση ντομάτας, και την αυτονομία που μπορεί να προσφέρει σε πιθανές βλάβες του υδροδοτικού συστήματος.
Δείτε περισσότερα εδώ
3o Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας – TROIDUINO
Mέτρηση ποιότητας υδάτων στην λιμνοθάλασσα Δρεπάνου, Ηγουμενίτσας, από μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας
Χρησιμοποιήθηκαν:
- Αισθητήρας θερμοκρασίας
- Αισθητήρας μέτρησης PH (αναλογικός)
- Αισθητήρας μέτρησης διαλυμένου οξυγόνου (dissolved oxygen)
- Αισθητήρας θολότητας (turbidity)
- Οθόνη LCD για εμφάνιση αποτελεσμάτων
- Ένας Arduino Uno R3 (κλώνος) με το σχετικό καλώδιο USB
- Πιεστικός διακόπτης (push button)
- Δύο αντιστάτες των 4,7kΩ και 10kΩ
- Διάφορα καλώδια σύνδεσης και ένα breadboard
- Πλαστική βάση στήριξης της διάταξης
- Power bank για την τροφοδοσία της διάταξης
Δείτε περισσότερα εδώ
Όμιλος Μικροί Χάκερ – Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας – Για την κατηγορία Γυμνασίου – Environment gets social
Σκοπός μας από την αρχή ήταν να κατασκευάσουμε μια συσκευή η οποία θα επιτρέπει σε όλους του πολίτες να λαμβάνουν εύκολα τιμές περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς κάνουν βόλτα στην πόλη τους και να τις αποθηκεύουν σε έναν κεντρικό χάρτη που θα βρίσκεται διαθέσιμος στο διαδίκτυο. Για αυτό και καταλήξαμε στον συνδυασμό
- μιας συσκευής που θα μπορεί να μπαίνει εύκολα πάνω στο ποδήλατο, θα λαμβάνει τις περιβαλλοντικές μετρήσεις που θέλουμε καθώς κάνουμε την βόλτα μας και θα συνεργάζεται
- με το κινητό μας τηλέφωνο για να στέλνει τις τιμές αυτές μαζί με το γεωγραφικό μας στίγμα σε
- έναn κοινωνικό δίκτυο – χάρτη που θα φτιάξουμε.
Δείτε περισσότερα εδώ
2ο Γυμνάσιο Χρυσούπολης – Περιβαλλοντικός πολυαισθητήρας-COVID-19-2gymsensors
Κατασκευή διάταξης αισθητήρων που μπορούν να δώσουν τιμές αερίων, φωτός και ήχου μέσα σε έναν κλειστό χώρο όπως μία σχολική τάξη και να γίνει σύγκριση των τιμών αυτών με ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων σε έναν χώρο από τη στιγμή που φαινόμενα όπως η αντήχηση, ο κακός ή υπερβολικός φωτισμός και οι εξωτερικοί θόρυβοι ειδικά σε σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται εντός του κύριου αστικού όγκου, επιβραδύνουν και μειώνουν το επίπεδο της σχολικής διαδικασίας.
Δείτε περισσότερα εδώ
Ηλεκτρονικός Οικολογικός Κήπος Γυμνασίου Κλειτορίας ( ecoRobonsai )
Η ανάγκη για την παραγωγή ποιοτικών βιολογικών κηπευτικών προϊόντων αλλά και όμορφων λουλουδιών, η φροντίδα μικρών δέντρων τύπου Bonsai σε συνδυασμό με την εκμάθηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών αυτοματισμού και ρομποτικής από μικρούς μαθητές οι οποίοι θα είναι πρεσβευτές όλων αυτών των ιδεών στους γονείς και στον τόπο τους.
Η Ιδέα προέκυψε επίσης από την ανάγκη να συνδυάσουμε την προστασία του Περιβάλλοντος με την Παραγωγή Βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων σεβόμενοι την Παράδοση του τόπου μας ενώ παράλληλα εντρυφούμε στις νέες τεχνολογίες.
Δείτε περισσότερα εδώ
Μαθητές Γυμνασίων Ξυλοκάστρου – Rain Spotters
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί λόγω των όλο και πιο συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων και της αποψίλωσης των δασών. Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών των καταστροφών. Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα σύστημα προειδοποίησης πλημμυρών. Ασύρματοι αισθητήρες (τερματικοί κόμβοι) βασισμένοι σε arduino μετράνε το ύψος της βροχής που πέφτει και στέλνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις μετρήσεις στους σε ένα κεντρικό σταθμό, βασισμένο σε ένα raspberry pi. Ο κεντρικός σταθμός συγκεντρώνει τα μηνύματα που στέλνουν οι αισθητήρες και στέλνει SMS αν το ύψος βροχής ξεπεράσει μία ορισμένη τιμή. Στην πορεία είδαμε ότι είναι πολύ εύκολο να στέλνει ο κεντρικός σταθμός τις μετρήσεις σε μία πλατφόρμα στο “σύννεφο” όπου μπορούν όλοι να τις δουν και ενδεχομένως να τις επεξεργαστούν
Δείτε περισσότερα εδώ
Οικολογική Φάρμα Ορεινής Περιοχής με Αυτοματισμούς και Ηλεκτρονικό Έλεγχο Γυμνασίου Δάφνης Καλαβρύτων ( ecoFarm )
Η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη για βιολογικά Προϊόντα καλής ποιότητας , η βούληση για ανάπτυξη μιας Παραγωγής που θα την χαρακτηρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και όχι απλά μια τάση μεγέθυνσης, μας ώθησαν να μελετήσουμε και να δημιουργήσουμε σε πρώτο επίπεδο μια Φάρμα υπό κλίμακα, που θα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ορεινής υπαίθρου με τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία ο αυτοματισμός η ρομποτική και το διαδίκτυο στην παραγωγική διαδικασία.
Δείτε περισσότερα εδώ
Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών Ορεινής Δασικής Έκτασης – Γυμνάσιο Ψωφίδας Καλαβρύτων
Το έργο μας έχει σαν στόχο την σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση μιας φυσικής η βιομηχανικής καταστροφής.
Η Ιδέα λοιπόν της πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών μας ενεργοποίησε σαν σχολείο και αποφασίσαμε στα πλαίσια 2ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ να ασχοληθούμε με την δημιουργία ενός Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Φυσικών Καταστροφών Ορεινής Δασικής Περιοχής για την περιοχή μας την Ψωφίδα ( Τριπόταμα) η οποία αποτελεί και το όριο τριών Νομών Αχαΐας Ηλείας και Αρκαδίας .
Δείτε περισσότερα εδώ