Έμπνευση για την πρότασή μας ήταν οι ρομποτικοί ‘ήρωες’ της καθημερινής μας ζωής. Wall-E, EVE, ‘Curiocity’ (ρομποτικό όχημα στον πλανήτη Άρη), Roomba (ρομποτική ηλεκτρική σκούπα), Colossus (ρομπότ πυρόσβεσης που χρησιμοποιήθηκε και στην Νοτρ Νταμ) και πάρα πολλοί άλλοι.
Το κοινό όλων αυτών των ‘συστημάτων’ είναι ότι έχουν μερική αυτονομία ανάλογα το μηχανισμό μετακίνησής τους για να δέχονται εντολές από την μία και να μεταφέρουν/ μεταδίδουν δεδομένα από την – συνήθως επικίνδυνη – θέση τους, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνουν αυτοματισμούς για την διαφύλαξη της ασφάλειάς τους καθώς και των αντικειμένων γύρω τους.
Αυτούς του ‘ήρωες’ θέλαμε να απομυθοποιήσουμε για τα παιδιά. Ξεκινώντας από την θέση, να εξηγήσουμε τις ιστορίες που εκτυλίσσονται γύρω μας με όλους αυτούς τους μηχανισμούς που κατακλύζουν πλέον και την καθημερινή μας ζωή για να τα καταλαβαίνουν ‘από μέσα’.
Το Robo-Car (ή Mighty-Mouse)
Το Robo-Car – ή Mighty Mouse στην πιο … ηρωική έκδοσή του, είναι πρακτικά μια ισχυρή πλατφόρμα που συνδυάζει επίπεδα από γλώσσα μηχανής και C++ με Arduino compiler (για τους αυτοματισμούς ασφαλείας και calibration καθώς και την σύνδεση των αισθητήρων με τον μικρο-ελεγκτή ESP32), JAVA (για την άμεσες εφαρμογές ελέγχου μέσω browser), Python (για το επίπεδο αμφίδρομης δια-σύνδεσης πολλαπλών χρηστών και Scratch μέσω του ελεγκτή ESP32 με τους αισθητήρες και τα μοτέρ του συστήματος) και φυσικά πολλαπλών χρηστών Scratch το οποίο εκτός της επικράτησης του αποτελεί αναντίρρητα το πρώτο επίπεδο για την εξοικείωση με τους μηχανισμούς αυτούς.
Επιλογή επιπέδου ισχύος υποσυστημάτων
Η επιλογή του ESP32 καθώς και του WiFi έγιναν μετά από έρευνα για να μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος της αυξημένης επικοινωνίας πολλαπλών χρηστών. Παρ όλα αυτά μια από τις ποιο ουσιαστικές εφαρμογές για τις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να είναι η κατανόηση σε πρώτη φάση και στην συνέχεια βελτιστοποίηση των εντολών για την καλύτερη εκμετάλλευσή τους
Η πλατφόρμα – οι ασκήσεις και οι προεκτάσεις της, υλικό για σκέψεις…
Η πλατφόρμα Robo-Car (ή Mighty-Mouse) της ομάδας SalmonRobotics προσφέρει μια πολύ ευχάριστη αφορμή ουσιαστικής γνωριμίας με τους περισσότερο ή λιγότερο αυτόνομους ρομποτικούς μηχανισμούς που έχουν πλέον εισβάλει στην καθημερινή μας ζωή.
Πολλά ηθικά και πρακτικά θέματα θα απασχολήσουν τον πολίτη του αύριο σχετικά με την ‘συμβίωσή μας’ με το νέο είδος που θα μεγαλώνει πλέον δίπλα μας καθώς και τους κανόνες θα πρέπει να θέσουμε για αυτούς. Καλό είναι να τους γνωρίζουν όσο καλύτερα γίνεται.
Οι καθοδηγητές έχουν στην διάθεσή τους τον κωδικοπυρήνα όπως και τις οδηγίες διασύνδεσης όλων των επιμέρους τμημάτων για να μπορέσουν με απλά βήματα να φτάσουν από τα πρωτογενή υλικά (ρόδες, μοτέρ, controller, sensor, etc) καθώς και όλα τα συστήματα λογισμικού (compiled ESP32 code, data-bridge, scratch) για να εκτελούνται όλες οι ασκήσεις που φαίνονται ή περιγράφονται ενώ οι προεκτάσεις είτε για ενσωμάτωση επιπλέον αισθητήρων είτε για βελτίωση της λειτουργίας των υφισταμένων, είναι πάμπολλες και προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση στα παιδιά και στους δασκάλους!