Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 3 – Διαλογή καρπών τομάτας με μη καταστρεπτικές, τηλεπισκοπικές μεθόδους

Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 3 – Διαλογή καρπών τομάτας με μη καταστρεπτικές, τηλεπισκοπικές μεθόδους

Η τομάτα ανήκει στους κλιμακτηρικούς καρπούς, μια ιδιότητα που δίνει τη δυνατότητα να συγκομίζονται οι καρποί όταν ακόμη βρίσκονται σε ανώριμο στάδιο φυσιολογικής ωρίμανσης, δηλαδή ενώ ακόμη βρίσκονται στο πράσινο χρώμα και είναι σκληροί και να ωριμάζουν μετασυλλεκτικά, δηλαδή να κοκκινίζουν και να μαλακώνουν κατά τη διατήρηση. Με δεδομένο ότι, η διάθεση και κατανάλωση καρπών συχνά λαμβάνει χώρα σε αποστάσεις αρκετά μακριά από τον τόπο παραγωγής τους, η τελική ποιότητα παρουσιάζει μεγάλη παραλλακτικότητα εάν δεν προηγηθεί κατάλληλη διαλογή του προϊόντος, με αποτέλεσμα μέσα στην ίδια συσκευασία να συνυπάρχουν καρποί διαφορετικών σταδίων ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών κατά τη μεταφορά, η οποία είναι αντιληπτή από τον καταναλωτή κατά την αγορά και την κατανάλωση των καρπών, με συνέπεια να καθίστανται αυτοί πλέον μη ελκυστικοί ή γευστικοί και άρα μη εμπορεύσιμοι.

Η σπουδαιότητα της ιδέας είναι ότι με την κατάλληλη διαλογή θα περιοριστεί η απόρριψη μη εμπορεύσιμων καρπών και θα λαμβάνει χώρα να απαιτείται η καταστροφή του ιστού.

Ένα τέτοιο σύστημα διαλογής θα αποτελείται από οπτικούς μη καταστρεπτικούς αισθητήρες που είναι διαθέσιμοι ερευνητικά.

Περιγραφή της προσέγγισης που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος ή την εκμετάλλευση της ευκαιρίας. Συνοπτική περιγραφή των βασικών ενεργειών που αναμένεται να υλοποιηθούν στα πλαίσια του έργου.
Θα γίνει διαλογή καρπών τομάτας σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή τους από το φυτό, με μη καταστρεπτικές μεθόδους.
Οι βασικές ενέργειες που θα υλοποιηθούν είναι οι εξής:
1. Διαλογή των καρπών τομάτας σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης με χρήση χρωματόμετρου και ψηφιακών απεικονιστών.
2. Μεταφορά των καρπών από τον τόπο παραγωγής τους μέχρι το Εργαστήριο Λαχανοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Διατήρηση των καρπών σε ψυκτικό θάλαμο στους 15 oC.
4. Δειγματοληψίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και λήψη απεικονίσεων με φορητές ψηφιακές συσκευές, μέτρηση χρώματος, αντίσταση σάρκας στην πίεση, βάρους και διαλυτών στερεών συστατικών.
Το σημαντικότερο είναι ότι τους εν λόγω αισθητήρες θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο σε τέτοιο ολοκληρωμένο συνδυασμό και είναι εύχρηστοι από τον ανειδίκευτο παραγωγό.

Περιγραφή των αναμενόμενων αποτελεσμάτων
Αξιοποιώντας τις καινοτόμες τεχνολογίες κατηγοριοποίησης του σταδίου ωρίμανσης των καρπών τομάτας, η εξωτερική εμφάνιση των καρπών που αποτελεί και το σπουδαιότερο κριτήριο αγοράς κατά τη διάθεση θα είναι άριστη και ομοιόμορφη.
Εφαρμόζοντας τη διαλογή με το συγκεκριμένο τρόπο, οι καρποί θα προωθούνται στην αγορά με διαφορετικό χρονικό βήμα, την κατάλληλη στιγμή έχοντας φτάσει στο άριστο στάδιο για κατανάλωση, κατά το οποίο εξάλλου επιτυγχάνεται η υψηλότερη δυνατή τιμή πώλησης του προϊόντος, με την ελάχιστη παραλλακτικότητα μεταξύ τους όσον αφορά τόσο στο χρώμα όσο και στην σκληρότητα αλλά και στη διατροφική αξία.
Για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν τέτοιοι αισθητήρες στην αγορά. Αυτό θα επιφέρει την επιθυμητή ομοιομορφία στο τελικό στάδιο που είναι η αγορά από τον τελικό καταναλωτή.