Αυτόνομο όχημα σε χώρο στάθμευσης

Αυτόνομο όχημα σε χώρο στάθμευσης

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3wuZjAuPnrM&w=350&h=200]

Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ Mbot για να αναπαραστήσουμε την κίνηση ενός αυτόνομου οχήματος που εισέρχεται σε ένα χώρο στάθμευσης, εντοπίζει την πρώτη ελεύθερη θέση και παρκάρει.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, είναι οχήματα που αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και κινούνται με ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση. Συνδυάζουν διάφορους αισθητήρες για να αντιληφθούν το περιβάλλον τους, όπως ραντάρ, Lidar, σόναρ, GPS, αισθητήρες κίνησης (αξελερόμετρο) και περιστροφής (γυροσκόπιο). Με προηγμένα συστήματα ελέγχου ερμηνεύουν τις πληροφορίες από τους αισθητήρες για τον εντοπισμό των κατάλληλων διαδρομών πλοήγησης, καθώς και των εμποδίων και της σχετικής σήμανσης.

Το ρομποτάκι MBOT, βασισμένο στον Arduino Uno, διαθέτει αισθητήρα παρακολούθησης γραμμής και αισθητήρα απόστασης με τον οποίο μπορεί να αναγνωρίζει εμπόδια μπροστά του. Αυτοί είναι οι πιο βασικοί αισθητήρες για το έργο ώστε να μπορεί το ρομποτάκι να κινείται σε μια λωρίδα στο χώρο στάθμευσης και να αναγνωρίζει αν μια θέση στάθμευσης είναι κατειλημμένη ή όχι. Για τον προγραμματισμό του ρομπότ χρησιμοποιείται το λογισμικό mblock, παρόμοιο με το scratch με το οποίο είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές. Χρησιμοποιήσαμε την τελευταία έκδοση, mblock 5, εμπνευσμένη από το scratch 3.

Περισσότερα στο αποθετήριο του έργου στο github.

Συμμετείχαν οι μαθητές της ΣΤ  τάξης του 8ου Δ.Σ. Π. Φαλήρου Γαλανός Δημήτρης, Κλαψιανού Μίνα, Κορνέζου Μαριλένα και η καθηγήτρια Πληροφορικής Θεοδωρίδου Δώρα.