Στην πόλη μας (Φλώρινα) κατά τους χειμερινούς μήνες έχουμε συχνά χιονοπτώσεις οι οποίες συνοδεύονται από χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα προβλήματα στις μετακινήσεις, καθώς και στην λειτουργία των σχολείων. Ύστερα από κάθε ισχυρή χιονόπτωση, τα εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου δουλεύουν συνεχώς για να καθαρίσουν τους δρόμους της πόλης και των γύρω χωριών, καθώς και τις αυλές των σχολείων πριν προλάβει να παγώσει το χιόνι. Αρκετές φορές τα σχολεία παραμένουν κλειστά γιατί δεν έχουν προλάβει να καθαριστεί οι αυλές, καθώς δίνεται προτεραιότητα τους δρόμους.
Επιλέξαμε λοιπόν να κατασκευάσουμε ένα αυτόνομο αποχιονιστικό μηχάνημα, το οποίο θα αναλαμβάνει να καθαρίσει το χιόνι από έναν συγκεκριμένο χώρο (για παράδειγμα την αυλή ενός σχολείου) και να αντιμετωπίζει τον σχηματισμό πάγου με ρίψεις αλατιού χωρίς να χρειάζεται οδηγό.
Ξεκινήσαμε την έρευνα μας τον Νοέμβριο του 2018 και συναντιόμασταν κάθε Τετάρτη απόγευμα στο πλαίσιο του Ομίλου Ρομποτικής “Μικροί Χάκερ”. Για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις κατασκευές μας χρειάστηκε να πραγματοποιήσουμε πέντε επιπλέον συναντήσεις μέσα στις διακοπές του Πάσχα.
Στην ιστοσελίδα μας (http://ppf.edu.gr/hackers/archives/604) καθώς και στο αποθετήριο του έργου μας στο Github (https://github.com/hackersppf/No-Snow) μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για το έργο μας. Αναλυτικά περιλαμβάνονται:
- Η επιλογή του θέματος και η έρευνα που κάναμε στις εγκαταστάσεις αποχιονισμού του Δήμου Φλώρινας.
- Ο σχεδιασμός λειτουργίας.
- Η επιλογή και το κόστος των υλικών.
- Η μελέτη των μηχανισμών και των αισθητήρων.
- Η διαδικασία κατασκευής, τρισδιάστατης εκτύπωσης και συναρμολόγησης.
- Τα σχηματικά συνδέσεων των μονάδων με την κεντρική μονάδα.
- Η διαδικασία αλγοριθμικής και προγραμματισμού που ακολουθήσαμε.
- Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις φάσεις κατασκευής.
- Τα μελλοντικά μας σχέδια για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.
Όλα τα παραγόμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας (οδηγίες κατασκευής, σχηματικά, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις, φωτογραφίες, 3Δ σχέδια και φυσικά ο κώδικας μας) διανέμονται ελεύθερα υπό την άδεια χρήσης GNU General Public License v3.0.