Οικοσυμμαχία
Όνομα ομάδας: Οικοσυμμαχία
Τίτλος έργου: Οικοσυμμαχία Δημοτικά
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:
- Βοιωτία: 10ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς “The SmartCyclers of Livadeia- QRCycle 3D: Σκάναρε, Δημιούργησε, Ανακύκλωσε!” (παρουσιάζει τις δράσεις του μεμονωμένα)
- Εύβοια: 3ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού “Robowaves”, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας “Κυκλοφορώ Σωστά”
- Ευρυτανία: Δημοτικό Σχολείο Γρανίτσας “EcoQR Σαρώστε τη Γρανίτσα”
- Φθιώτιδα: 20ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας “Παιχνίδια και Περιπέτειες στο Πάρκο με ρομπότ και κώδικες QR”, Δημοτικό Σχολείο Λιανοκλαδίου “QRCO…πιάστε”
- Φωκίδα: Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας “Job Explorers”
Περιγραφή:
Η Οικοσυμμαχία, ένα δυναμικό δίκτυο σχολείων της Στερεάς Ελλάδας που εστιάζει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω της ενεργής συμμετοχής των μαθητών και της παρέμβασης στο τοπικό περιβάλλον με επίκεντρο την αειφορία, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διευρύνει το έργο της. Μέσω της ιδρύτριας και μέλους της συντονιστικής ομάδας, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, καλώντας σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να συμμετάσχουν στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών. Η πρόταση έγινε δεκτή και με την υποστήριξη του Γραφείου Παιδείας δημιουργήθηκαν 2 ομάδες σχολείων: Νηπιαγωγεία και Δημοτικά.
Η Οικοσυμμαχία, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της από προηγούμενες συμμετοχές σε μαθητικούς διαγωνισμούς, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής γνώσης και προτείνει μια καινοτόμο προσέγγιση: τη σύνδεση των σχολικών σχεδίων δράσης που σχετίζονται με την Ενεργή Πολιτειότητα – ένα νέο πρόγραμμα του ΥΠΑΙΘΑ – με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού.
Μέσω της αξιοποίησης του υπάρχοντος εξοπλισμού και του εμπλουτισμού του με νέες προσθήκες, το δίκτυο στοχεύει στην ενίσχυση των σχολικών δράσεων, υλοποιώντας ιδέες που προάγουν τη γνωριμία με το τοπικό περιβάλλον, την ανάδειξή του και τη βελτίωσή του. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μοναδική στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς συγκεντρώνει σχολεία που συνεργάζονται για να αναδείξουν τον τόπο τους, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις προσβασιμότητας και αναβάθμισης δημόσιων χώρων.
Δομή και Φάσεις Υλοποίησης:
Οι δράσεις ακολουθούν μια σαφώς καθορισμένη δομή, η οποία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Καταιγισμός ιδεών: Οι μαθητές επιλέγουν χώρους παρέμβασης στην περιοχή τους.
Συλλογή πληροφοριών: Διεξάγεται έρευνα για τον επιλεγμένο χώρο.
Επιτόπιες επισκέψεις: Οι μαθητές αναλύουν τον χώρο και καταγράφουν τις ανάγκες.
Προτάσεις μαθητών: Παρουσιάζουν ιδέες για παρεμβάσεις και βελτιώσεις.
Πλάνο δράσης: Δημιουργούνται ομάδες εργασίας, καθορίζονται αρμοδιότητες και οργανώνονται τα βήματα υλοποίησης.
Παρεμβάσεις: Υλοποιούνται οι προτάσεις.
Ανατροφοδότηση: Εντοπίζονται προβλήματα και περιοχές βελτίωσης.
Τροποποιήσεις και διάχυση: Διοργανώνονται εκδηλώσεις για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Αξιολόγηση: Αποτιμώνται οι δράσεις και εξετάζονται πιθανές επεκτάσεις.
Διάδοση καλών πρακτικών: Κοινοποιούνται οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα του έργου.
Η Οικοσυμμαχία, σε συνεργασία με το ευρύτερο δίκτυο σχολείων της Περιφέρειας, με όραμα και συνέπεια, προτείνει την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας μέσω του συνδυασμού τεχνολογίας και συμμετοχικής δράσης. Αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, αποδεικνύοντας ότι μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.
*Καθένα από τα δημοτικά έχει υποβάλει ξεχωριστά τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό, περιγράφοντας αναλυτικά τις δράσεις του, προσαρμόζοντας τους στόχους και αξιοποιώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Στόχοι:
Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της παραπάνω δράσης είναι οι εξής:
*Καλλιέργεια της τοπικής ταυτότητας: Ενίσχυση της σύνδεσης των μαθητών με την περιοχή τους και την κοινότητά τους.
*Δημιουργία ιδιωτικότητας στον δημόσιο χώρο: Σχεδίαση και παρέμβαση σε συγκεκριμένους χώρους για να προσφέρουν ιδιωτικότητα ή να δημιουργήσουν οικεία περιβάλλοντα.
*Ενίσχυση της συμμετοχικότητας: Συνεργασία των μαθητών στη διαμόρφωση και υλοποίηση του έργου για την κοινότητα.
*Ενθάρρυνση της δημιουργικότητας: Εφαρμογή δημιουργικών ιδεών για τη διαμόρφωση του χώρου, όπως η πληροφορίες για τον τοπικό πλούτο, σημεία ενδιαφέροντος, κατασκευή παιχνιδιών κλπ.).
*Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης: Δημιουργία βιώσιμων και προσβάσιμων χώρων, προάγοντας την κατανόηση της σημασίας της οικολογίας και της βιωσιμότητας.
Πιο ειδικά για σχέδια με θέμα τη χαρτογράφηση:
*Ανάπτυξη δεξιοτήτων χαρτογράφησης: Δημιουργία χαρτών με πληροφορίες για την περιοχή, όπως παιδικές χαρές, σημεία ενδιαφέροντος, τοπικές υπηρεσίες κ.λπ.
*Προώθηση της προσβασιμότητας: Διευκόλυνση της άντλησης πληροφοριών για την περιοχή, κάνοντάς τις ευκολότερα προσβάσιμες για την κοινότητα.
Μέθοδοι:
Οι μέθοδοι διδασκαλίας που εφαρμόστηκαν περιλάμβαναν την διερευνητική και συνεργατική μάθηση, την εκπαίδευση στο πεδίο, την βιωματική προσέγγιση, την διαθεματική και project-based διδασκαλία, καθώς και την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και ανοιχτών τεχνολογιών. Οι μαθητές ανέλαβαν ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία μέσω καταιγισμού ιδεών, συλλογής δεδομένων, επιτόπιας παρατήρησης, ανάπτυξης σχεδίων δράσης και δημιουργίας λύσεων για πραγματικά προβλήματα της κοινότητάς τους, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της εκπαίδευσης για την αειφορία, της ενεργού πολιτειότητας και της οριζόντιας ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής (όπως η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επίλυση προβλημάτων και η κριτική σκέψη). Μέσω αυτών των μεθόδων, τα σχολεία μετατράπηκαν σε χώρους δημιουργικής αλληλεπίδρασης με την κοινωνία, όπου οι μαθητές λειτουργούν ως φορείς αλλαγής με ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος.
Εργαλεία:
Για την υλοποίηση των δράσεων η πλειοψηφία των σχολείων αξιοποίησε το υλικό που διέθετε, όπως τάμπλετ, διαδραστικοί πίνακες, ρομποτικός (S1, Tpbot, Lego) και ερευνητικός εξοπλισμός. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 20ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και το Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας αξιοποίησαν τα ρομπότ που έλαβαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού (Beebot & Ozobot).
Ακόμη, χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά εργαλεία για να ενισχύσουν και να βελτιώσουν την αποτύπωση και διάχυση των δράσεων, όπως:
Εργαλεία παρουσίασης: Canva, Google Slides, Mural, Genially
Ψηφιακές εκθέσεις/3D παρουσιάσεις: Artsteps, Tinkercad
Ψηφιακοί τοίχοι: Padlet, Dotstorming, Digipad, Lino.it
Mind maps: Coggle
Εργαλεία για ψηφοφορία: Tricider
Συλλογή πληροφοριών: identify.plantnet
Δημιουργία ψηφιακής αφίσας: Postermywall
Εργαλεία χαρτογράφησης: Google Earth, Google Maps, Storymapjs
Δημιουργία λίστας: Spotify
Ψηφιακά παιχνίδια: Puzzel.org, Kahoot, Wordwall
Εργαλεία ΑΙ: Gamma app, Spatio.io, Meshy, Echo3D
QR codes: QR code generator
Αξιολόγηση: Google Forms, Answergarden, Mentimeter
Τόπος Διεξαγωγής:
Τα σημεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από τα Δημοτικά Σχολεία της Οικοσυμμαχίας, με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικότητας ή προσβασιμότητας μέσω QR codes για τη γνωριμία με τον τόπο τους, ήταν τα εξής:
Βοιωτία:
- 10ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς: γειτονιά του σχολείου (παρουσιάζει τις δράσεις του μεμονωμένα)
Εύβοια:
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού: Παραλία Λευκαντί
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας: Αυλή του σχολείου
Ευρυτανία:
- Δημοτικό Σχολείο Γρανίτσας: χωριό Γρανίτσας
Φθιώτιδα:
- 20ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας: Πάρκο κοντά στο σχολείο
- Δημοτικό Σχολείο Λιανοκλαδίου: Πλατεία του χωριού
Φωκίδα:
- Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας: Πλατεία χωριού
Αναλυτική Παρουσίαση Δράσεων:
–> 10ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς “The SmartCyclers of Livadeia- QRCycle 3D: Σκάναρε, Δημιούργησε, Ανακύκλωσε!” (παρουσιάζει τις δράσεις του μεμονωμένα)
–> 3ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού “Robowaves”
–> 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας “Κυκλοφορώ Σωστά”
–> Δημοτικό Σχολείο Γρανίτσας: “Eco QR- Σαρώστε τη Γρανίτσα”
–> 20ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας: “Παιχνίδια και Περιπέτειες στο Πάρκο με ρομπότ και κώδικες QR”
–> Δημοτικό Σχολείο Λιανοκλαδίου: “QRCO…πιάστε”
–> Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας “Job Explorers”
*Πατήστε στους τίτλους των έργων, λειτουργούν ως υπερσύνδεσμοι.
Αποτελέσματα:
Τα έξι σχέδια ανέδειξαν τη σημασία του ενεργού ρόλου των μαθητών, αλλά και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, σε δράσεις που εστιάζουν στη δημιουργία προσβάσιμων και λειτουργικών χώρων με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας και καινοτόμων προσεγγίσεων. Οι ερευνητικές διαδικασίες, οι επιτόπιες επισκέψεις και η ομαδική εργασία με ανάληψη ρόλων, βοήθησαν τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η υπευθυνότητα, καθώς και η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Αξιοποίησαν ποικίλα ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη σύνδεσή τους με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Τα έργα συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της φωνής των μαθητών και στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κουλτούρας που προάγει την ενεργή πολιτειότητα.
Συμπεράσματα:
-
Ενεργή συμμετοχή των μαθητών: Όλα τα σχέδια έδωσαν έμφαση στη βιωματική μάθηση, την ερευνητική προσέγγιση και την ενδυνάμωση των μαθητών ως δημιουργών.
-
Διαθεματικότητα και καινοτομία: Καλλιεργήθηκαν γνώσεις και αποκτήθηκαν εμπειρίες από διαφορετικά γνωστικά πεδία (STEM, περιβαλλοντική εκπαίδευση, κοινωνικές επιστήμες, τεχνολογία).
-
Τεχνολογικά εργαλεία: Αξιοποιήθηκαν ψηφιακά εργαλεία, ρομποτικά κιτ και κινητές συσκευές (QR codes, εκπαιδευτική ρομποτική, tablets, ανοιχτά λογισμικά) για την ενίσχυση της διαδραστικότητας και την ανανέωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
-
Διασύνδεση με την κοινότητα: Όλα τα έργα εμπλέκουν άμεσα την τοπική κοινωνία είτε ως αποδέκτη, είτε ως ενεργό συμμετέχοντα (επισκέψεις, παρουσιάσεις, παρεμβάσεις).
-
Καλλιέργεια κοινωνικής ευθύνης και περιβαλλοντικής συνείδησης: Οι μαθητές έμαθαν να παρεμβαίνουν με σεβασμό στο δημόσιο χώρο και να αναπτύσσουν κριτική σκέψη.
-
Προώθηση καλών πρακτικών και βιωσιμότητα: Τα περισσότερα σχέδια συνοδεύονται από αξιολόγηση και διάχυση αποτελεσμάτων.