The Rainbow team

The Rainbow team

Αναλυτική περιγραφή της ιδέας

Χρησιμοποιώντας το ρομποτάκι thymio με τους κατάλληλους αισθητήρες σε συνδυασμό με VPL (Visuall Programming Language) και API (Application Programming Interface), οι μικροί μας μαθητές θα είναι σε θέση να μεταφράσουν τα χρώματα του ουράνιου τόξου από τα Ελληνικά στα Αγγλικά. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια κλειστή διαδρομή σε σχήμα ορθογωνίου πάνω στην οποία θα τοποθετήσουμε καρτέλες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Θα προγραμματίσουμε το thymio έτσι ώστε όταν περνάει από κάθε χρώμα να σταματά, να το αναγνωρίζει, να το λέει στα Ελληνικά, έπειτα να περιμένει μισό λεπτό για να το μεταφράσουν τα παιδιά στα Αγγλικά και στη συνέχεια να το λέει στα Αγγλικά ώστε τα παιδιά να μπορούν να ελέγξουν την ορθότητα της απάντησης τους. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του έργου είναι οι μικροί μας μαθητές:

-Να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις λειτουργίες του thymio

-Να έρθουν σε πρώτη επαφή με γλώσσα προγραμματισμού

– Να εξοικειωθούν με τη χρήση drag and drop

-Να εξοικειωθούν με τις ονομασίες των χρωμάτων στα Αγγλικά

-Να καλλιεργήσουν δεξιότητες όπως συνεργασία, επικοινωνία, δημιουργικότητα και φαντασία

Υλοποίηση

Ξεκινήσαμε τις δράσεις μας με το παραμύθι του twinkl “Το αγόρι και το ουράνιο τόξο” προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν το ουράνιο τόξο και να μάθουν τη σειρά των χρωμάτων του

 

Ακολούθησαν ερωτήσεις κατανόησης

Και δράσεις χρονικής ακολουθίας και ταξινόμησης χρωμάτων

Ζωγραφίσαμε τα χρώματα του ουράνιου τόξου βάζοντας στη σωστή σειρά
Μάθαμε τα χρώματα στα Αγγλικά με το παιχνίδι twister
Στη συνέχεια, μάθαμε για το ουράνιο τόξο,  πότε σχηματίζεται, γιατί , από τι είναι φτιαγμένο, πόσα και ποια χρώματα το αποτελούν, ποιο είναι πραγματικά το σχήμα του ουράνιου τόξου

Ακολούθησε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης

Συνεχίζοντας υλοποιήσαμε πειράματα σχετικά με το ουράνιο τόξο για την κατανόηση του φαινομένου

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις μας για το ουράνιο τόξο ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το ρομπότ thymio, χρησιμοποιώντας μερικές από τις προτεινόμενες δράσεις των “challenge cards” χρησιμοποιώντας την εφαρμογή thymio suite-VPL. Συγκεκριμένα δοκιμάσαμε τη δράση ” THE CHAMELEON” και τη δράση “THE CAREFUL DRIVER”. Οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη λειτουργία drag and drop και την επιφάνεια προγραμματισμού (VPL), να εξοικειωθούν με μερικές από τις λειτουργίες του thymio, να αντιληφθούν πως ο κώδικας μεταφράζεται σε συγκεκριμένες κινήσεις και συμπεριφορές του thymio (όταν διαλέγω αυτό το εικονίδιο τότε το thymio κάνει αυτό-API)
“THE CHAMELEON”
To thymio διαθέτει επτά αισθητήρες εγγύτητας, πέντε μπροστά και δύο πίσω. Με τη συγκεκριμένη δράση καταφέραμε να αντιστοιχίσουμε διαφορετικό χρώμα σε κάθε αισθητήρα το οποίο άναβε όταν ο αισθητήρας ανίχνευε κίνηση κοντά του
Τα παιδιά δοκιμάζουν τους αισθητήρες
“THE CAREFUL DRIVER”
 
Προγραμματίσαμε το thymio ώστε να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μαύρο μονοπάτι
 
“THE PIANO”
 
Χάρη στους πέντε αισθητήρες εγγύτητας που διαθέτει το Thymio  στο μπροστινό μέρος, μπορέσαμε να το μεταμορφώσουμε σε πιάνο.
Συνδέσαμε κάθε μπροστινό αισθητήρα με ήχο και παίξαμε πιάνο μετακινώντας τα δάχτυλα μας μπροστά από τους αισθητήρες
“THE BUZZER”
 
Μετατρέψαμε το Thymio σε buzzer! Το προγραμματίσαμε ώστε να ανάβει τα φώτα του όποτε χτυπούσαμε το χέρι μας πάνω του βγάζοντας ένα χαρακτηριστικό ήχο. Η λειτουργία αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε παιχνίδια ερωτήσεων!
 
“THE CRASH PREVENTING SYSTEM”
 
Προγραμματίσαμε το Thymio να κινείται προς τα εμπρός με πλήρη ταχύτητα όταν ο δρόμος είναι καθαρός και να επιβραδύνει μόλις δει ένα εμπόδιο σταματώντας πριν πέσει επάνω του!
Μετά τη γνωριμία με το thymio ξεκινήσαμε την ετοιμασία της πίστας πάνω στην οποία θα κινηθεί το ρομπότ σύμφωνα με το έργο μας “color inspector”, δημιουργήσαμε δηλαδή το ορθογώνιο πλαίσιο και τις κάρτες με τα χρώματα
Αποφασίσαμε, στο μεταξύ να “ντύσουμε” το thymio χαμαιλέοντα! Του ταιριάζει απόλυτα αφού ανάβουν τα φωτάκια του ανάλογα με το χρώμα που ανιχνεύει!
Θέλουμε όμως να κάνουμε το thymio να μιλάει και να μας λέει τα χρώματα. Χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή AI μετατροπής κειμένου σε ομιλία  https://elevenlabs.io/ Τα παιδιά αποφάσισαν τι θα λέει το thymio, πληκτρολογήσαμε το προτεινόμενο κείμενο, διαλέξαμε τη φωνή της GIGI και μετατρέψαμε το κείμενο σε φωνή. Τη φωνή την αποθηκεύσαμε ως ήχο, τον οποίο μετατρέψαμε με audacity σε αρχεία .wav τα οποία βάλαμε σε microSD card και την τοποθετήσαμε στο thymio.
Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή AI μετατροπής κειμένου σε εικόνα https://designer.microsoft.com/image-creator για να δημιουργήσουμε το logo της ομάδας μας. Και σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά υπαγόρευσαν τα χαρακτηριστικά της εικόνας που ήθελαν να δημιουργηθεί δηλαδή είπαν ότι ήθελαν χαρούμενα μικρά παιδιά να παίζουν και από πάνω τους να έχουν ένα ουράνιο τόξο. Δημιουργήσαμε με αυτό τον τρόπο τρεις εικόνες. Τα παιδιά ψήφισαν την εικόνα που τους άρεσε περισσότερο για να γίνει το λογότυπο της ομάδας μας

 

Το λογότυπο της ομάδας “The rainbow team” είναι έτοιμο!

 

Το δοκιμάσαμε στην πράξη και διαπιστώσαμε ότι η φωνή του thymio ακουγόταν πολύ σιγά και την κάλυπταν οι δικές μας φωνές.

 

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να εισάγουμε τα αρχεία ήχου με τη φωνή του thymio αλλά και τη δική μας ηχογραφημένη φωνή στο scratch και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό!

 

Έτοιμο το τελικό βίντεο της δράσης μας!