Η ΄΄Τεχνητή Νοημοσύνη΄΄ είναι όρος που σχετίζεται με τον κλάδο της πληροφορικής και αναφέρεται στη σχεδίαση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά. Μια ΄΄μηχανή΄΄, λοιπόν, μπορεί να εκπαιδευτεί, να μάθει, όπως ακριβώς και ένας άνθρωπος και με τις δεξιότητες που θα αποκτήσει, γίνεται ικανή να προσφέρει λύση ή λύσεις σε διάφορα προβλήματα.
Οι άνθρωποι πλέον χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από πολύ μικρή ηλικία, κυρίως από την εποχή του κορωνοϊού και έπειτα. Σαν όντα κοινωνικά έχουμε την ανάγκη να αλληλοεπιδρούμε με τα πάντα γύρω μας. Ένα κενό που υπήρχε είναι ότι οι υπολογιστές δεν μπορούσαν να ΄΄διαβάσουν΄΄ τη συναισθηματική μας κατάσταση. Η τεχνητή νοημοσύνη, πλέον, δίνει λύση στο πρόβλημα (ρομποτική όραση).
Στο project αυτό, παρουσιάζουμε τα 6 βασικά συναισθήματα (χαρά, λύπη, φόβο, θυμό, έκπληξη, απέχθεια) που νιώθει ο άνθρωπος, μέσα από ένα παραμύθι, την προσομοίωση του οποίου φτιάξαμε στη scratch jr. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το pictobox, θα εκπαιδεύσουμε τον υπολογιστή να αναγνωρίζει τη συναισθηματική μας κατάσταση και να καταλαβαίνει και αυτός τα 6 βασικά συναισθήματα που νιώθουμε, παρακολουθώντας τις εκφράσεις μας. Τέλος, επειδή είμαστε σύνθετες προσωπικότητες και μέσω της επαφής και της επικοινωνίας μπορούμε να αλλάζουμε συναισθηματική κατάσταση, θα κατασκευάσουμε μια αλγοριθμική μακέτα για το ρομποτάκι beebot. Στο ρομποτάκι αυτό, θα δώσουμε τον ρόλο να μας φέρνει αυτό που χρειαζόμαστε κάθε φορά, ανάλογα τη συναισθηματική μας κατάσταση. Για παράδειγμα: αν νιώθουμε χαρά, χρειαζόμαστε το αγαπημένο μας παιχνίδι για να παίξουμε με αυτό, ενώ αν νιώθουμε φόβο, χρειαζόμαστε την οικογένειά μας, ώστε να νιώσουμε ασφαλείς.
Λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν:
- Scratch jr
- Pictoblox
Μέλη Ομάδας:
Απόστολος Δρούγκας
Γιώργος Παναγιώτης Κουρουμπλής
Μανώλης Τσαχάκης
Μανώλης ΠλαΙτάκης
Βασιλική Ορφανού
Χαρά Καλαμπαλίκη
Εκπαιδευτικός: Αφροδίτη Σκληβάγκου
Όλα τα αρχεία που αφορούν στην υλοποίηση του έργου βρίσκονται διαθέσιμα στο GitHub: https://github.com/robotakia/Robotakia_Vision-Robots
Μπορείτε να δείτε το video της παρουσίασης του έργου στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/EhkgeQ-wv9Q?si=ZrMev3CeD2bWvCPK