Η ομάδα μας:
Είμαστε οι Primes και η ομάδα μας αποτελείται από τον Παντελή Αντωνόπουλο, τον Αντώνη Καραγιάννη και τη Δάφνη Σιδεράκη.
Το πρόβλημα:
Το θέμα των αδέσποτων ζώων παραμένει ένα από τα πιο συχνά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους και τους πολίτες τους. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω των οικονομικών κρίσεων, τα αδέσποτα ζώα αυξήθηκαν δραματικά. Μάλιστα πολλοί φιλοζωικοί σύλλογοι δεν δέχονται άλλα ζωάκια λόγω του ότι είναι ήδη υπεράριθμα.
Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Οι ταΐστρες αποτελούν μία από τις βασικές λύσεις για την υποστήριξή τους, εξασφαλίζοντας ότι τα αδέσποτα ζώα έχουν πρόσβαση σε τροφή και νερό.
Επιλέξαμε να φτιάξουμε μια έξυπνη ταΐστρα καθώς προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Οι ταΐστρες εξασφαλίζουν ότι τα αδέσποτα ζώα έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή και νερό, βελτιώνοντας την υγεία και την ευημερία τους, ιδιαίτερα τους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες. Συμβάλουν στην μείωση της επιθετικότητας, αφού τα ζώα δεν χρειάζεται να αγωνίζονται για τροφή, η επιθετική τους συμπεριφορά μειώνεται, καθιστώντας τα πιο φιλικά προς τους ανθρώπους και άλλα ζώα.
Επιπλέον βοηθούν στη μείωση των απορριμμάτων, καθώς τα ζώα δεν αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει εστία μολύνσεων. Τέλος, η συγκέντρωση των ζώων σε συγκεκριμένα σημεία διευκολύνει την παρακολούθηση της υγείας τους και την παρέμβαση σε περιπτώσεις ασθένειας ή τραυματισμού.
Η τοποθέτηση και η συντήρηση ταϊστρών για αδέσποτα ζώα αποτελεί μια σημαντική κίνηση προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ζώων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Με τη σωστή διαχείριση και τη συνεργασία της κοινότητας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες για τα αδέσποτα ζώα και ένα πιο αρμονικό περιβάλλον για όλους.
Η λύση:
Το δικό μας project ονομάζεται PETAI και είναι μια έξυπνη ταΐστρα.
Το όνομά του φανερώνει και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό. Αποτελείται από μια ξύλινη κατασκευή κατά κύριο λόγο που στο εσωτερικό της είναι τοποθετημένο ένα πλαστικό καρούλι, το οποίο έχει διαμορφωθεί ώστε να τοποθετείται σε κάθε θέση του μια μερίδα τροφής. Επίσης, διαθέτει ένα ισχυρό κινητήρα(Stepper motor- controller) ο οποίος είναι ικανός να συγκρατήσει το βάρος της τροφής. Στην βάση της ταΐστρας είναι τοποθετημένος ένας ultrasonic αισθητήρας ο οποίος αναγνωρίζει πότε η μερίδα του σκύλου έχει τελειώσει και κινεί τον μηχανισμό των γραναζιών για να αποδώσει μια μερίδα τροφής κάθε φορά.
Η ταΐστρα μας όμως ενσωματώνει μια καινοτόμα ιδέα, οι οποία έχει σκοπό να βοηθήσει πολύ το μεγάλο ζήτημα των αδέσποτων σκύλων. Η ταΐστρα μας έχει ενσωματωμένη κάμερα, η οποία θα αναγνωρίζει εάν επισκέφθηκε την ταΐστρα μας κάποιος σκύλος, θα τον τραβάει φωτογραφία και εκείνη θα μεταφέρεται στον server μας, με την τοποθεσία και την ώρα την οποία βρισκόταν στην συγκεκριμένη ταΐστρα.
Οι φωτογραφίες αυτές θα είναι διαθέσιμες στο κοινό, μέσω ενός site, το οποίο θα μπορεί να το επισκεφθούν άνθρωποι που έχουν χάσει το δικό τους κατοικίδιο και να το αναζητήσουν, στις διαθέσιμες φωτογραφίες.
Περιορισμοί:
Για την σύνδεση της κατασκευής μας με την τεχνητή νοημοσύνη χρειαστήκαμε το huskylens μέσω του οποίου θα γινόταν η λήψη των φωτογραφιών, ωστόσο αντιμετωπίσαμε κάποιους περιορισμούς. Το huskylens για να εκπαιδευτεί θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες τραβηγμένες από το ίδιο, ήταν αρκετά μεγάλος περιορισμός. Ακόμα ένας περιορισμός ήταν ότι δεν είχε την δυνατότητα (ακόμα και αν τραβούσαμε τις φωτογραφίες) να στείλει τις φωτογραφίες αυτές στον server μας, αφού τις αποθήκευε στην κάρτα SD και η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να γίνεται χειροκίνητα. Αντίθετα το ESP32-CAM μας έδινε την δυνατότητα αυτή άρα ήταν και η τελική μας επιλογή.
Διαδικασία Εκπαίδευσης:
Για την διαδικασία εκπαίδευσης του συστήματός μας επισκεφθήκαμε το Edge Impulse ώστε να περάσουμε από το διαδίκτυο φωτογραφίες σκύλων και με μία διαδικασία της σελίδας αυτής δημιουργείται ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για το ESP32.
- Εισαγάγαμε περισσότερες από 100 φωτογραφίες σκύλων στην σελίδα αυτή.
2.Προσθέσαμε labels με το όνομα dog για να τις ομαδοποιήσουμε.
3.Εστιάσαμε στο πρόσωπο του σκύλου της κάθε εικόνας τοποθετώντας ένα frame.
4.Ακολουθήσαμε μια διαδικασία εκπαίδευσης . (Create Impulse, Image, Object Detection)
Δημιουργία εφαρμογής App Inventor:
Με την εφαρμογή αυτή επιβλέπουμε τις ταϊστρες μίας περιοχής , βλέπουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται και πόση τροφή έχουν, όλα αυτά σε επικοινωνία με την βάση δεδομένων μας.
Κώδικας App Inventor:
Μελλοντικές ιδέες:
Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε το σύστημα αναγνώρισης, με ανίχνευση και των γατών. Επίσης θα μπορούσαμε να ανιχνεύουμε μέσω του συστήματος αυτού τραυματισμένα ζώα και να εκπέμπεται σήμα, σε φιλοζωικές για άμεση επέμβαση στο σημείο.