ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΟΣ- Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας
ΘΕΜΑ: Απόκτηση Περιβαλλοντικής Συνείδησης
ΑΦΟΡΜΗΣΗ / ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Αφόρμηση στάθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Mediterranean SOS” το οποίο δημιούργησε το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, με στόχο τη συνεργασία με τη μεθοδολογία STEAM και τη μέθοδο Project. Επίκεντρο του προγράμματος ο Θαλάσσιος Εγγραμματισμός, ως μέσο ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα προστασίας της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με κυρίαρχο το ερώτημα “Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να αγαπούν και να σέβονται τους ωκεανούς από μικρή ηλικία;”
Αποφασίσαμε λοιπόν να ενημερώσουμε τους εταίρους μας για ένα είδος προς εξαφάνιση της Μεσογείου, τη χελώνα Καρέτα- Καρέτα.
Επιλέξαμε ως εργαλεία τον 3d εκτυπωτή, την Επαυξημένη Πραγματικότητα και το tpBot της Microbit.
ΣΤΟΧΟΙ
Επιδίωξη του προγράμματος μας ήταν τα παιδιά με να αναπτύξουν αξιοσημείωτες δεξιότητες και γνώσεις.
Στόχοι του προγράμματός ήταν:
1.Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Μέσω της εκπαίδευσης σχετικά με τη θάλασσα και τους ωκεανούς, τα παιδιά να αναπτύξουν ευαισθησία και συνείδηση για τη σημασία της προστασίας τους.
2.Η κατανόηση της βιωσιμότητας. Μαθαίνοντας για την αλιεία, τη χρήση των πόρων και την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στους ωκεανούς, τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται βιώσιμα και υπεύθυνα.
3. Η εκπόνηση δεξιοτήτων επικοινωνίας. Μέσω συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες και συνεργατικά έργα να ενισχυθούν οι δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας.
4. Η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για την επιστήμη. Η εξερεύνηση του θαλάσσιου κόσμου ενθαρρύνει το ενδιαφέρον για τη φυσική επιστήμη και την επιστημονική έρευνα.
Με αυτά τα οφέλη, τα παιδιά που ασχολούνται με δραστηριότητες Θαλάσσιου Εγγραμματισμού αναπτύσσουν μια πολύτιμη ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία του πλανήτη.
Μεθοδολογία
Οι μέθοδοι STEM, PROJECT και η Διαθεματική Προσέγγιση αποτέλεσαν τις βασικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή του Θαλάσσιου Εγγραμματισμού στο πρόγραμμα “Μεσόγειος ΣΟΣ”.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
- tpBot
- 3d εκτυπωτής
- Tablet για την καταγραφή των δραστηριοτήτων
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΤΑ
- Μακέτα
- Lego
- Προϊόν του 3d εκτυπωτή
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
- Γνωριμία με το λογισμικό tinkercad
- Κατέβασμα της εφαρμογής Arloopa και 3dBear επαυξημένης πραγματικότητας
- Γνωριμία με το ρομπότ ΤpBot
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τα παιδιά έφτιαξαν μία μακέτα με τα πράγματα από τα οποία κινδυνεύει η χελώνα Καρέτα-Καρέτα. Στο πεδίο κίνησης του TpBot ήταν η αφετηρία και η διαδρομή διάσωσης της μικρής χελώνας στη θάλασσα.
Με τη βοήθεια του προγράμματος Google, Arloopa, 3dBear φτιάξαμε ένα βίντεο επαυξημένης πραγματικότητας διερευνώντας τους κινδύνους που
διατρέχει η χελώνα Καρέτα.
Επίσης, τα παιδιά με την βοήθεια της εκπαιδευτικού, αξιοποίησαν τον τον 3d εκτυπωτή φτιάχνοντας ένα χελωνάκι, για τη μακέτα μας. Μαζί διερευνήσαμε το λογισμικό tinkercad και αναζητήσαμε τρόπους για να φτιάξουμε ένα χελωνάκι στο μέγεθος που το θέλαμε.
Τέλος, τα παιδιά έβαλαν στον TpBot χέρια για να μπορεί να κρατήσει το χελωνάκι και να μην του ξεφύγει και σχεδίασαν με μαύρο μαρκαδόρο τη διαδρομή του TpBot.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Τα παιδιά τοποθετούν τον TpBot πάνω στη μακέτα και στη σχεδιασμένη διαδρομή τοποθετούν το χελωνάκι του τρισδιάστατου εκτυπωτή. Ενεργοποιούν το ρομποτάκι και το χελωνάκι μας πηγαίνει με ασφάλεια στη θάλασσα.
ΔΙΑΧΥΣΗ/ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ
Η διάδοση του έργου μας έγινε της ιστοσελίδας του σχολείου μας: https://blogs.sch.gr/nneocho
Παρουσιάστηκε στους γονείς μας δια ζώσης. Εκείνη την ημέρα προηγήθηκε μία έκθεση με τις εργασίες μας και μία επίδειξη των εκπαιδευτικών ρομπότ από τα παιδιά.
Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Τεχνολογίας του Ν. Πέλλας και είναι ανεβασμένο στο κανάλι του youtube
και εμφανιζόμαστε στο 1:56.10.
Ανέβηκε στο κανάλι του WRO Hellas για το 2ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και παρουσιάζεται δια ζώσης στα Αρσάκεια Σχολεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1/06/2024.
Έχει πάρει έγκριση και θα παρουσιαστεί στο 1ο Συνέδριο ΔΙΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης για τη διάχυση στο ευρύτερο εκπαιδευτικό προσωπικό στις17-18 Ιουνίου του 2024.
Όλο πρόγραμμά μας είναι διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/meditteranean-sos/twinspace
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ
Ο σύνδεσμος στο GitHub είναι: https://github.com/pokelina/Mediterannean-SOS/wiki