Το συγκεκριμένο έργο επιμελήθηκε ο μαθητής της Γ Γυμνασίου
Κουμεντάκης Ναπολέων
Πολλές φορές, στην καθημερινότητά μας, συναντάμε κάποια άρθρα, σε κάποιες άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και συνδέσμους, στα οποία πάντα υπάρχει η πιθανότητα να περιέχονται ψευδείς ειδήσεις (fake news). Θα υπήρχε άραγε, κάποιος τρόπος, να προειδοποιήσουμε τον κόσμο για τις ειδήσεις που διαβάζει, τη στιγμή που το κάνει, για την πιθανότητα να είναι ψευδείς;
Με το σύστημα που φτιάξαμε, μπορεί κάποιος εύκολα, εάν το έχει εγκατεστημένο στη συσκευή του, να δει την πιθανότητα σε ποσοστό επί τις % να περιέχει ψέματα. Αυτό, γίνεται με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (A.I.), και ποιο συγκεκριμένα με το «TensorFlow», ένα δωρεάν πρόγραμμα open – source, που επιτρέπει στους προγραμματιστές να εκπαιδεύσουν τα δικά τους μοντέλα A.I., και πιο συγκεκριμένα το εργαλείο «TensorFlow Text», που μπορεί να διαβάσει λέξεις από κείμενο.
Για να δουλέψει το πρόγραμμα, υπάρχει μία λίστα με λέξεις, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από το πρόγραμμα ως ύποπτες, και ανάλογα με τον αριθμό τους, θα εμφανίζεται και το προαναφερόμενο ποσοστό υποψίας για fake news. Χρησιμοποιήθηκαν και άλλες βιβλιοθήκες όπως η PyMuPdf, η οποία διαβάζει αρχεία .pdf και τα μετατρέπει σε απλό κείμενο (.txt), το οποίο μπορεί να διαβαστεί από το TensorFlow Text. Έτσι, το πρόγραμμά μας θα είναι εντελώς δωρεάν, και πολύ εύχρηστο. Το μόνο που θα απαιτείται από τον χρήστη, θα είναι, τουλάχιστον στην πρώτη έκδοση, η λήψη ή σάρωση του αρχείου, για να βρίσκεται σε μορφή pdf. Τέλος, συνιστάται πάντα η ανθρώπινη προσοχή, γιατί το πρόγραμμά μας βασίζεται μόνο σε λέξεις.
Δείτε βίντεο από την εκτέλεση του προγράμματος:
Δείτε τον κώδικα σε python: main.py
Δείτε την σελίδα του έργου στο github με όλες τις λεπτομέρειες: https://github.com/gymneapol/fakenewschecker
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ΕΕΛΛΑΚ και τους συνδιοργανωτές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαιδευση για την ευκαιρία που μας δίνουν να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας.