STREAM girls – Το έξυπνο ντουλάπι αποθήκευσης τροφίμων

STREAM girls – Το έξυπνο ντουλάπι αποθήκευσης τροφίμων

Το έξυπνο ντουλάπι φαγητού

Το πρόβλημα
Στις πόλεις οι ρυθμοί ζωής είναι αρκετά γρήγοροι. Οι αποστάσεις είναι πολλές φορές μεγάλες και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους πολίτες που είναι συχνά πολυάσχολοι.
Η έλλειψη χρόνου, σε συνδυασμό με το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής σε μία πόλη, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τους πολίτες να αναζητήσουν γρήγορο και έτοιμο φαγητό. Το φαγητό αυτό, όμως, συχνά δεν είναι πολύ υγιεινό, κοστίζει περισσότερο και μπορεί να μην καλύπτει σωστά τις διατροφικές ανάγκες εκείνου που το καταναλώνει.
Επιπλέον, λόγω του μεγάλου πλυθυσμού σε μία πόλη, υπάρχει και μεγάλη κατανάλωση προϊόντων του πρωτογενή τομέα και φυσικών πόρων. Η υπερκατανάλωση αυτή συνδέεται με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η χρήση της γης και του νερού, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η υποβάθμιση του εδάφους.

Η ιδέα (brainstorming) και ο αρχικός σχεδιασμός
Σε μία σύγχρονη έξυπνη πόλη, θέλουμε να μπορούν οι πολίτες να καταναλώνουν νόστιμο και υγιεινό φαγητό, χωρίς να χάνουν χρόνο και χρήματα. Θέλουμε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να φροντίζουν τη διατροφή τους όχι μόνο πιο σωστά, πιο οικονομικά και πιο άνετα αλλά και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στη διατροφική αλυσίδα.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο “έξυπνο ντουλάπι”, την Αμάλθεια, στο οποίο θα μπορεί να αποθηκευτεί οποιοδήποτε προϊόν διατροφής μπορεί να βρεθεί σε supermarket ή άλλα καταστήματα τροφίμων. Στο ντουλάπι θα υπάρχει χώρος που θα λειτουργεί ως μικρό θερμοκήπιο. Εκεί θα μπορούν οι χρήστες να καλλιεργούν μικρά αρωματικά φυτά, όπως δυόσμο και βασιλικό αλλά και ορισμένα λαχανικά ή φρούτα, όπως ντοματάκια.

Η Αμάλθεια έχει χώρους συντήρησης και ψύξης προϊόντων, όπως και χώρο για θερμόκηπιο. Στο θερμοκήπιο οι χρήστες μπορούν να καλλιεργούν και να διατηρούν αρωματικά φυτά, φρούτα και λαχανικά. Η Αμάλθεια έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει κατάλληλα τις συνθήκες περιβάλλοντος στο εσωτερικό της κι έτσι, να διατηρεί για περισσότερο χρόνο τα τρόφιμα. Επίσης, μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση και την κατανάλωση των προϊόντων και να ενημερώνει τους χρήστες της για τις απαιτούμενες ενέργειες. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζει τη σπατάλη και την υπερκατανάλωση προϊόντων και άρα, φυσικών πόρων.

Στο εξωτερικό του ντουλαπιού υπάρχει οθόνης αφής, η οποία προβάλλει οδηγίες, επιλογές και συνταγές για το χρήστη. Στην οθόνη προβάλλονται και τα στοιχεία των αποθηκευμένων προϊόντων και των προϊόντων προς παραγγελία ή ανταλλαγή. Το λογισμικό της Αμάλθειας επιτρέπει στο χρήστη να καταχωρεί και να αποθηκεύει διάφορα στοιχεία, όπως το ιατρικό του ιστορικό και τις διατροφικές του προτιμήσεις. Επίσης, επιτρέπει την προσθήκη παραπάνω χρηστών, ανάλογα με τη χωρητικότητα του συγκεκριμένου ντουλαπιού. Η Αμάλθεια μπορεί να αποθηκεύει το ιστορικό των χρηστών και να συνδέεται με ιστοσελίδες μαγειρικής, ώστε να προτείνει συνταγές ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες, επιλογές και ανάγκες του κάθε χρήστη. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προμηθευτούν με ηλεκτρονική παραγγελία τα προϊόντα που θέλουν και χρειάζονται. Τέλος, επιτρέπει και τη σύνδεση με άλλα “έξυπνα ντουλάπια” φαγητού για ανταλλαγή προϊόντων.

Αυτό το “έξυπνο ντουλάπι” φαγητού μπορεί να αναγνωρίζει το είδος και να υπολογίζει την ποσότητα των προϊόντων που αποθηκεύονται σε αυτό. Ο χρήστης μπορεί ακόμα να καταχωρήσει στοιχεία προϊόντων στην περίπτωση που δε γίνεται να ανγνωριστούν αυτόματα.
Η Αμάλθεια διαθέτει ειδικό χώρο διατήρησης αρωματικών φυτών και κάποιων φρούτων και λαχανικών. Όπως και στους άλλους χώρους του ντουλαπιού, έτσι και εδώ οι συνθήκες περιβάλλοντος προσαρμόζονται κατάλληλα με τη χρήση αυτοματισμών.

Ο στόχος
Η Αμάλθεια είναι μία έξυπνη, σύχρονη τροφός που βοηθά καθημερινά τους χρήστες της να ακολουθούν εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά μία Βιώσιμη Διατροφή. Παράλληλα, όμως, συμβάλλει στην διαχείριση των τροφίμων και προστατεύει τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους.

Στο πειραματικό μοντέλο της Αμάλθειας χρησιμοποιούμε διάφορους αυτοματισμούς και προσομοιώνουμε κάποιες από τις λειτουργίες της πραγματικής Αμάλθειας, δηλαδή του τελικού προϊόντος.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο (brainstorming ομάδας, φωτογραφίες μηχανισμών και πειραματικού μοντέλου, video, κώδικες)  θα βρείτε εδώ.