Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη για εξοικονόμηση της ενέργειας και αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων. Οποιαδήποτε λύση κι αν υλοποιήσουμε οφείλουμε να είναι φιλική προς το περιβάλλον.
Η πρόταση μας:
Ένα σπίτι με αυτονομία ρεύματος και θέρμανσης με την ύπαρξη φωτοβολταϊκών στην οροφή. Τη μέρα το φως είναι ανενεργό (οι διακόπτες δε λειτουργούν) , το απόγευμα είναι χαμηλής απόδοσης και το βράδυ έχει απόδοση 100%. Σε περίπτωση που έξω δεν έχει ήλιο κι ας είναι πρωί θα υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την αποθηκευμένη ενέργεια και οι διακόπτες θα λειτουργούν κανονικά. Επιπλέον, ανάλογα με τη θερμοκρασία που υπάρχει έξω, με την ενέργεια που θα έχουμε από τα φωτοβολταϊκά θα ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία που θα υπάρχει στο σπίτι. Επιπροσθέτως, θα εκμεταλλευτούμε και το νερό της βροχής ώστε να ποτίζουμε τον κήπο μας. Τέλος, θα φτιάξουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο θα το φορτίζουμε από την ενέργεια του φωτοβολταϊκού. Το αυτοκίνητο θα σχεδιαστεί και θα τυπωθεί σε 3D Printer.
Πώς λύνει το πρόβλημα;
Το σπίτι γίνεται σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο από οποιαδήποτε εταιρεία παροχής ενέργειας και εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Παραγωγή Ενέργειας
Το φωτοβολταϊκό απορροφά ηλιακή ακτινοβολία την οποία μπορεί να τη μετατρέψει σε ενέργεια. Την ηλιακή ενέργεια μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα από το φωτοβολταϊκό αλλά έχουμε και τη δυνατότητα να την αποθηκεύσουμε σε μπαταρίες για να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Φωτισμός
Με τον αισθητήρα φωτός ελέγχουμε αν έξω είναι πρωί, απόγευμα ή βράδυ. Ύστερα από μετρήσεις είδαμε ότι όταν έχει πολύ φως έχουμε τιμές μεγαλύτερες από 900, όταν είναι σκοτεινά έχουμε τιμές μικρότερες από 500 και σε μια ενδιάμεση κατάσταση οι τιμές είναι μεταξύ 500 και 900. Αν υπάρξει κίνηση σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, ο αισθητήρας κίνησης θα το αντιληφθεί. Αν είναι πρωί τότε το LED δε θα ανάψει γιατί εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως, αν είναι απόγευμα, τότε το LED θα ανάψει με χαμηλή απόδοση και αν είναι βράδυ τότε το LED θα ανάψει με 100% απόδοση.
Θερμοκρασία
Με τον αισθητήρα θερμοκρασίας ελέγχουμε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν έχει κρύο, ανοίγει η σόμπα – η RGB LED ταινία με κόκκινο χρώμα. Αν έξω η θερμοκρασία είναι καλή, η RGB LED έχει πράσινο χρώμα. Αν έχει ζέστη ανοίγει ο ανεμιστήρας και η RGB LED ταινία έχει μπλε χρώμα.
Πότισμα
Έχουμε φτιάξει έναν κουβά με τη χρήση Tinkercad σε 3D εκτυπωτή, με τον οποίο θα μαζεύουμε νερό της βροχής. Με τον αισθητήρα βροχής ελέγχουμε αν βρέχει. Αν βρέχει δεν ποτίζουμε. Αν δε βρέχει και θέλουμε να ποτίσουμε ελέγχουμε με τον αισθητήρα στάθμης αν έχουμε στον κουβά μας νερό και σε περίπτωση που έχουμε, πατώντας το κουμπί Β στο microbit, η αντλία θα τραβήξει νερό από τον κουβά και θα ποτίσει τον κήπο μας.
Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο
Λόγω της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, σκεφτήκαμε να συμβάλουμε σε αυτό καθιστώντας δυνατή τη φόρτιση τους εκμεταλλευόμενοι την ηλιακή ενέργεια.
Μέλη της ομάδας:
- Αλεξία Κουλούρη
- Ιωάννης Μήτρου
- Παρασκευή Αποστολοπούλου
- Θοδωρής Παναγιωτόπουλος
- Δημήτρης Καραγιώργος
- Μυρτώ Κωνσταντοπούλου
- Ανδρέας Κυριαζής
- Χάρης Ρίζος
- Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος
- Αντώνης Κοτσώνης
- Γιάννης Ορφανός
- Δημήτρης Ζαρκινός
- Φίλιππος Κορνάρος
- Θωμάς Καρούσος
- Φίλιππος Μπάρδης
- Θωμάς Πλουμπής
- Οδυσσέας Γιαννούζης
- Ιωάννης Δήμου
- Ιάσωνας Κουκουτσίδης
- Σταυριάννα Φαληρέα
- Λουκάς Σεληννόπουλος
- Νικόλας Βαρσάμος
Υπεύθυνη Καθηγήτρια:
- Ελευθερία Κοτσώνη
Link για video: https://youtu.be/ROYFU_xMdQw
Link για site: https://openedtech.ellak.gr/robotics2023/robotakia-green-team-energiako-spiti/