Smart Green Plug

Smart Green Plug

Σκοπός του έργου

Στόχος της κατασκευής είναι η εφαρμογή τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας από ηλεκτρικές συσκευές και κατ’ επέκταση η καλλιέργεια συνήθειών και πρακτικών φιλικότερων προς το περιβάλλον για την αποδοτική διαχείριση και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο μας εντάσσεται στην κατηγορία της εξοικονόμησης πόρων καθώς στοχεύει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ποιο συγκεκριμένα, η συσκευή μας θα μπορεί να ελέγχει τις ηλεκτρικές συσκευές και αν η χρήση τους είναι  ενεργοβόρα  ή έχει διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα, η συσκευή θα στέλνει μήνυμα στον χρήστη ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Γενικότερα, η εξοικείωση με τη λειτουργία των έξυπνων συσκευών για τον έλεγχο και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να συμβάλει στην αλλαγή ενεργειακών συμπεριφορών των εμπλεκομένων μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στην πιλοτική εφαρμογή του έργου  Smart Green Plug,  γίνεται καταμέτρηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής σε εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου.

Για την μέτρηση χρησιμοποιήθηκε ο αισθητήρας AC Current Sensor SEN0211. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας προσαρμόζεται στη γραμμή AC και διαθέτει μονάδα μετατροπής σήματος ώστε να μετριέται η τρέχουσα τιμή του ρεύματος. Η έξοδος την μονάδας είναι αναλογική.

Η αναλογική έξοδος της μονάδας μετατροπής του αισθητήρα συνδέεται σε μικροελεγκτή ESP32. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τον μικροελεγκτή ESP32 επειδή είναι ένα πολύ οικονομικό ολοκληρωμένο κύκλωμα που χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος ΙοΤ εφαρμογών. Υποστηρίζει συνδέσεις Wifi και Bluetooth για αποστολή και λήψη των δεδομένων, καθώς και ενσύρματα πρωτόκολλα σειριακής επικοινωνίας.

To Raspberry Pi  χρησιμοποιείται ως εξυπηρετητής για την αποθήκευση, επεξεργασία και οπτικοποίηση των δεδομένων. Η πρόσβαση στον εξυπηρετητή γίνεται μέσω του δικτύου Wifi του σχολείου.

Ως γλώσσα προγραμματισμού έχει επιλεγεί η Python και πιο συγκεκριμένα η έκδοση mPython που υποστηρίζεται από το ESP32.