ElectroStick – Μπαστούνι με τεχνητή νοημοσύνη για άτομα με προβλήματα όρασης

ElectroStick – Μπαστούνι με τεχνητή νοημοσύνη για άτομα με προβλήματα όρασης

Στοιχεία ομάδας έργου

  • Αναστάσης Πουλπούλουγλου
  • Εμμέλεια Παπαπούλια
  • Άγγελος Χαλβατζής
  • Ορφέας Αλεξιάδης
  • Θανάσης Μουντούσης

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Γιάννης Αρβανιτάκης, Όμιλος Ρομποτικής Μικχροί Χάκερ – Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας.

Βασική περιγραφή ιδέας

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές προσπάθειες από ομάδες ρομποτικής να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης δημιουργώντας μπαστούνια τα οποία ενσωματώνουν αισθητήρες και νέες τεχνολογίες για να διευκολύνουν την ζωή και την καθημερινότητα τους.

Το μπαστούνι που έχουμε σχεδιάσει, εκτός από τον έλεγχο για την απόσταση από τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά του (αισθητήρας υπερήχων), μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, διαβάσεις, παγκάκια κλπ) καθώς και πρόσωπα (πχ τους φίλους και γνωστούς μας) με την χρήση της κάμερας τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει. Επίσης μπορεί να αναγνωρίσει την ένταση του φωτός τις βραδινές ώρες και με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσει τον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί αν είναι σε φωτισμένο δρόμο ή όχι. Χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα – πυξίδα του microbit μπορεί να πληροφορεί τον άνθρωπο για την κατεύθυνση προς την οποία κινείται. Οι πληροφορίες μπορεί να μεταφέρονται με ηχητικά σήματα απευθείας στον άνθρωπο από το microbit με handsfree, ενώ ιδανικά μπορεί να γίνει σύνδεση με το κινητό τηλέφωνο μέσω bluetooth και η εφαρμογή που θα κατασκευάσουμε στο AppInventor να αξιοποιεί δυνατότητες text to speech για να “μιλάει” στον άνθρωπο με κανονικές εκφράσεις.

Δυστυχώς το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Είμαστε στην φάση του προγραμματισμού και των δοκιμών, αλλά παρόλα αυτά αποφασίσαμε να υποβάλλουμε την πρόταση μας για να μοιραστούμε την δουλειά που έχουμε κάνει στην έρευνα, τον σχεδιασμό, την 3Δ εκτύπωση, την μελέτη λειτουργίας της κάμερας AI σε συνεργασία με το Microbit.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την περιγραφή του έργου στην σελίδα του ομίλου μας, ενώ ο κώδικας και τα σχέδια μας είναι στο αποθετήριο μας στο Github.