A.I. Parking

A.I. Parking

  1. Περιγραφή

Αυτό με το οποίο θα ασχοληθεί η ομάδα μας, είναι η διασφάλιση των θέσεων των ΑΜΕΑ. Υπάρχουν πολλοί στις μέρες μας, οι οποίοι δεν σέβονται τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας με αναπηρίες. Οι λιγοστές θέσεις πάρκινγκ που έχουν καθοριστεί ως θέσεις πάρκινγκ για ΑΜΕΑ, συχνά παραβιάζονται από άτομα χωρίς κανένα πρόβλημα, δίχως να δείχνουν σεβασμό για τους συνανθρώπους τους. Αυτή την αδικία, λοιπόν, σκοπεύουμε να εξαλείψουμε δημιουργώντας ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο μόνο ΑμεΑ θα έχουν το δικαίωμα να παρκάρουν στις θέσεις που έχουν προοριστεί γι’ αυτά. Το σύστημα, αφού εντοπίζει το αυτοκίνητο που παρκάρει, ενημερώνει τον κώδικα python, ο οποίος ενεργοποιεί τον συναγερμό. Αν είναι ΑμεΑ, τότε θα τοποθετήσει την κάρτα RFID tag στον αναγνώστη ή μέσω της εφαρμογής θα συνδεθεί με Bluetooth και θα δώσει το κωδικό ή αν περάσει χρόνος το σύστημα θα χρησιμοποιήσει την πινακίδα του αυτοκίνητου σαν κωδικό. Αν είναι σωστός θα σβήσει ο συναγερμός , αν όχι θα ανάψει ο κόκκινος και θα ενημερωθεί το σύστημα ότι κάποιος πάρκαρε παράνομα.

 

Υλικά

Raspberry                             64.90 Ευρω

Raspberry case                     7. 40 Ευρω

Raspberry USB power supply    9.90 Ευρω

HDMI micro cable                6.20 Ευρω

Raspberry micro sd card    9.90 Ευρω

Κάμερα                                  19.90 Ευρω

RFID RC522                             6.00 Ευρω

4relay                                       5,51 Ευρω

τροφοδοτικο   12 v              17,43 Ευρω

τροφοδοτικο 5v                     3.00 Ευρω

φαρος 1                                 18,00 Ευρω

φαρος2                                  17,34 Ευρω

2× ανταπτορες                       1,00 Ευρω

καλωδια                                  0,33 Ευρω

2x κουτι                                13.20 Ευρω

display                                  11.90 Ευρω

bleutooth hc-05                    6.80 Ευρω

arduino mega                        20.00 Ευρώ

Σύνολο                                    280 Ευρω

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΚΕΤΕΣ

ARDUINO MEGA

Το Arduino Mega 2560 είναι ένας μικροελεγκτής που βασίζεται στον επεξεργαστή  ATmega2560 . Έχει 54 ψηφιακές ακίδες εισόδου ή εξόδου (από τις οποίες 14 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έξοδο PWM), 16 αναλογικές είσοδοι, 4 UART (σειριακές θύρες υλικού), ταλαντωτής κρυστάλλου 16 MHz, σύνδεση USB, υποδοχή τροφοδοσίας, και ένα κουμπί επαναφοράς. Περιέχει όλα τα απαραίτητα για την υποστήριξη του μικροελεγκτή. απλά συνδέστε τον με έναν υπολογιστή με καλώδιο USB ή ενεργοποιήστε τον με προσαρμογέα AC ή DC ή μπαταρία για να ξεκινήσετε. Το Mega είναι συμβατό με τις περισσότερες ασπίδες που έχουν σχεδιαστεί για το Arduino Duemilanove ή το Diecimila. Η τροφοδοσία του είναι 5V απευθείας ή μέσα από άλλες εισόδους,π.χ. VIN ή από το jack, δέχεται από 7V μέχρι 20V.

  

Εικόνα 1 Arduino mega

 

Η ΠΛΑΚΕΤΑ ΤΩΝ ΡΕΛΕΔΩΝ

Πρόκειται για μια πλακετα  σκανδάλης LOW level 8 καναλιών και μπορεί να εφαρμοστεί σε Arduino και Raspberry Pi. Τα ρελέ είναι κατάλληλα για οδήγηση ηλεκτρονικών συσκευών υψηλής ισχύος, όπως φώτα, ηλεκτρικοί ανεμιστήρες και κλιματισμός. Ένα ρελέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο υψηλών τάσεων με χαμηλή τάση συνδέοντάς το σε MCU.

Εικόνα 2 Οι 8 relay

ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΡΕΛΕ

Στην πλακέτα αυτήν(που φαίνεται και στην εικόνα 8 παραπάνω) υπάρχει ένας ηλεκτρομαγνήτης, οπλισμός , ελατήριο, επαφή κίνησης  και σταθερές επαφές. Υπάρχουν δύο σταθερές επαφές, μια κανονικά κλειστή και μια κανονικά ανοιχτή. Όταν το πηνίο δεν ενεργοποιείται, η κανονικά ανοιχτή επαφή είναι αυτή που είναι απενεργοποιημένη, ενώ η κανονικά κλειστή είναι η άλλη που είναι ενεργοποιημένη. Προσθέστε μια συγκεκριμένη τάση στο πηνίο και μερικά ρεύματα θα περάσουν μέσω του πηνίου δημιουργώντας έτσι το ηλεκτρομαγνητικό αποτέλεσμα. Έτσι, ο οπλισμός υπερνικά την τάση του ελατηρίου και προσελκύεται στον πυρήνα, κλείνοντας έτσι την κινούμενη επαφή του οπλισμού και την κανονικά ανοιχτή επαφή (ή μπορείτε να πείτε ότι απελευθερώνετε την πρώτη και την κανονικά κλειστή επαφή). Αφού το πηνίο απενεργοποιηθεί, η ηλεκτρομαγνητική δύναμη εξαφανίζεται και ο οπλισμός κινείται πίσω στην αρχική θέση, απελευθερώνοντας την κινούμενη επαφή και την κανονικά κλειστή επαφή. Το κλείσιμο και η απελευθέρωση των επαφών έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του κυκλώματος. Στην εικόνα 9, βλέπετε όλα όσα είπαμε στην αρχή της παραγράφου.

ΕΙΚΟΝΑ 3:  Αυτό το σχέδιο δείχνει το πώς δουλεύουν οι ηλεκτροδιακόπτες μέσα στους ρελέδες.

Rfid Rc522

Το RC522 είναι μια μονάδα RFID 13.56MHz που βασίζεται στον ελεγκτή MFRC522 από τους ημιαγωγούς NXP. Η μονάδα μπορεί να υποστηρίζει I2C, SPI και UART και συνήθως αποστέλλεται με κάρτα RFID και κλειδί.

Εικόνα 4 Rfid Rc522

Raspberry Pi

Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής χαμηλού κόστους, μεγέθους πιστωτικής κάρτας που συνδέεται σε οθόνη υπολογιστή ή τηλεόραση και χρησιμοποιεί ένα τυπικό πληκτρολόγιο και ποντίκι. Είναι μια μικρή συσκευή που επιτρέπει σε άτομα κάθε ηλικίας να εξερευνήσουν τον υπολογιστή και να μάθουν πώς να προγραμματίζουν σε γλώσσες όπως το Scratch και το Python. Είναι σε θέση να κάνει ό, τι θα περιμένατε να κάνει ένας επιτραπέζιος υπολογιστής, από την περιήγηση στο διαδίκτυο και την αναπαραγωγή βίντεο υψηλής ευκρίνειας, μέχρι την κατασκευή υπολογιστικών φύλλων, επεξεργασίας κειμένου και παιχνιδιών.

Εικόνα 5 Raspberry pi

Hc-05

Το HC-05 Bluetooth Module είναι ένα εύκολο στη χρήση Bluetooth SPP (Serial Port Protocol), σχεδιασμένο για διαφανή ασύρματη σειριακή σύνδεση. Η μονάδα Bluetooth HC-05 παρέχει λειτουργία εναλλαγής μεταξύ κύριας και δευτερεύουσας λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε λήψη ούτε μετάδοση δεδομένων.

Εικόνα 6 Hc-05

Δημιουργία του Συστήματος

Βήμα 1

Με βάση τον παρακάτω πίνακα συνδεσμολογιών θα συνδέσετε το raspberry με το hc-05 και το ρελέ.

Εικόνα 7  Η συνδεσμολογία του raspberry.

Βήμα 2

Με βάση τον παρακάτω πίνακα συνδεσμολογιών θα συνδέσετε το arduino με το rfid rc522

Εικόνα 8  Η συνδεσμολογία του arduino.

Βήμα 3

Σε ένα απο τα δύο κουτιά θα κάνετε δυο τρύπες των 5mm για να μπουν οι αντάπτορες των τρφοδοτικών

Εικόνα 9 Οι τρύπες για τους αντάπτορες

Στο ίδιο κουτι θα κάνετε μια τρύπα στο καπάκι 10mm για να περάσουν απο εκεί τα καλώδια του display και θα το κολλήσετε στο καπάκι

Εικόνα 10 Η τρύπα για τα καλώδια του display

Βήμα 4

Το κόκκινο φάρο θα τον συνδέσετε με το πρώτο ρελε στο normal open και το gnd μαζί με του ρελέ και ανάμεσα στο normal close και normal open θα βάλετε το ρεύμα από το τροφοδοτικό των 12v.

Το μπλε φάρο θα τον συνδέσετε με το δεύτερο ρελε στο normal open και το gnd μαζί με του ρελέ και ανάμεσα στο normal close και normal open θα βάλετε το ρεύμα από το τροφοδοτικό των 12v.

Βήμα 5

Το Arduino και τη κάμερα θα το συνδέσετε μέσω usb με το raspberry.

Στο κουτί που τρύπησατε θα βάλετε το raspberry, το rfid, το display , το arduino και τους ρελεδες

Στο άλλο θα βάλετε του φάρους και εξωτερικα του κουτιου την κάμερα.

Εικόνα 11 Τα κουτία στην τελική του κατάσταση

Βήμα 6

Για να πάρετε το κώδικα του προτζεκτ και τις εφαρμογής θα πάτε εδώ