βίντεο: https://youtu.be/nsYYDaWmZO8
Με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 1,2 δις άνθρωποι στην γη, δηλ. περίπου 1 στους 5 δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε περιοχές της Αφρικής. Στις κοινότητες αυτές, μετά τη δύση του ήλιου τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν και οι συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή είναι τεράστιες.
Και στον ανεπτυγμένο κόσμο όμως είναι πολλές οι περιπτώσεις που χρειάζεται η μεταφορά ενέργειας σε κάποιο σημείο όπως π.χ. σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικών καταστροφών κλπ. ή ακόμα και για την φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα ΗΛΙΟΡΟΜΠΟΤ, δηλαδή ένα κινητό σταθμό φόρτισης με ενέργεια από ΑΠΕ. Ο κινητός σταθμός θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια καθώς κινείται και θα μπορεί είτε να την αποθηκεύει στις μπαταρίες του για μελλοντική χρήση ή να την παρέχει απευθείας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να την προσφέρει όταν υπάρχει απαίτηση ή ανάγκη π.χ. στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε χωριά που δεν έχουν σύνδεση παροχής ηλ. ενέργειας ή στον ανεπτυγμένο κόσμο ως κινητός σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων ή σε περιπτώσεις ανάγκης, φυσικών καταστροφών κλπ, ενώ θα την χρησιμοποιεί ο ίδιος ο σταθμός για την κίνησή του, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.
Η ιδέα πίσω από το HelioRobot είναι η δημιουργία μιας ηλεκτροκίνητης βάσης, μιας μεγέθυνσης της κατασκευής μας, η οποία θα μπορεί να διανέμει ενέργεια, αλλά και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιοχές που έχουν ανάγκη, ενώ θα κατευθύνεται εξ αποστάσεως. Θα μπορεί να κινείται όλο το 24ωρο, φορτίζοντας τις μπαταρίες του την ημέρα, οι οποίες θα αρκούν ώστε να μετακινείται την νύχτα μεταφέροντας την απαιτούμενη ενέργεια όπου απαιτείται.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του:
Κίνηση
Για την κίνηση του χρησιμοποιεί 4 JGY-370 12V DC motors τα οποία προσδίδουν εξαιρετική δύναμη με κόστος την ταχύτητα. Συγκεκριμένα τα ηλεκτροκίνητα μοτέρ προσδίδουν εξαιρετική ροπή στους τροχούς του αμαξιού κάνοντας το ιδανικό για δύσβατες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, οι οποίες είναι και εκείνες που αντιμετωπίζουν τα κυριότερα προβλήματα, όχι μόνο σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Έλεγχος
Η κύρια πλακέτα του αυτοκινήτου είναι ένα Arduino Leonardo στο οποίο έχουν συνδεθεί μία H–Bridge (έλεγχος των μοτέρ) και ένα Bluetooth HC-06 Module το οποίο συνδέεται μέσω Bluetooth με το κινητό του χρήστη. Στην συνέχεια, μέσω προγραμματισμού του Arduino «ανοίγει» ένα «παράθυρο διαλόγου»-chat box– μεταξύ κινητού και Arduino. Μέσω του κινητού ο χρήστης στέλνει- πατώντας τα βελάκια πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά- γράμματα στο chat box του Arduino– F, B, L, R – μπροστά, πίσω, αριστερά, δεξιά αντίστοιχα- ώστε το αυτοκίνητο να κινηθεί ή να περιστραφεί. Το Arduino με τη σειρά του στέλνει το κατάλληλο ρεύμα στο H–Bridge ώστε να δώσει την σωστή ροπή στα μοτέρ, προσφέροντας κίνηση στο αυτοκινητάκι.
Τροφοδοσία
Η τροφοδοσία των μοτέρ, όπως και της H–Bridge, τα οποία απαιτούν και το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας για τη λειτουργία του αυτοκινήτου, τροφοδοτούνται με μία μπαταρία των 12 Volt η οποία επαναφορτίζεται με ηλιακό πάνελ (επίσης των 12 Volt).
Το υπόλοιπο σύστημα (Arduino και Bluetooth module) για λόγους ασφαλείας (υπέρταση, υπόταση, κλπ) τροφοδοτούνται από ένα Power–Bank (Q10000) των 10k mAh το οποίο επαναφορτίζεται μέσω φορτιστή και πρίζας.