Logic legends-Ανεξάρτητη ομάδα μαθητών-Προστατευτικός μηχανισμός για παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Logic legends-Ανεξάρτητη ομάδα μαθητών-Προστατευτικός μηχανισμός για παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

           

Προστατευτικός μηχανισμός για παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Ανεξάρτητη ομάδα μαθητών: Logic legends

 

Ομάδα μαθητών

  1. Παππά Μαρία Μαθήτρια Γ΄ Γυμνασίου
  2. Τσαούσης Δημήτριος Μαθητής Γ΄Γυμνασίου
  3. Μουρατίδου Ιωάννα Μαθήτρια Α΄ Γεν. Λυκείου
  4. Τσολάκη Αναστασία Χριστίνα Μαθήτρια Α΄Γεν.  Λυκείου

Τα υλικά της κατασκευή μας

1 Arduino Uno

1 αισθητήρας θερμοκρασίας TMP36 (που μετρά τη θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο)

1 διακόπτης επαφής (που είναι τοποθετημένος πάνω στο παιδικό κάθισμα και ενεργοποιείται όταν κάθεται το μωρό σ’ αυτό)

1 μαγνητική επαφή (που τοποθετείται στην πόρτα του οδηγού αυτοκινήτου για να καταλαβαίνουμε πότε ανοίγει η πόρτα του οδηγού)

1 μονάδα ηχογράφησης και αναπαραγωγής ήχου καθώς και 1 ηχείο

1 μονάδα bluetooth HC05

1 buzzer

1 relay 5v

2 ανεμιστήρες 5V (για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του παιδιού σε ασφαλή επίπεδα)

Το πρόγραμμα του Arduino το δημιουργήσαμε με τη βοήθεια τεχνίτης νοημοσύνης (ΑΙ) και συγκεκριμένα του ChatGPT και το προσομοιώσαμε στο Tinkercad.

Περιγραφή

Το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας, ένα βρέφος έχασε την ζωή του από θερμοπληξία, επειδή ξεχάστηκε δεμένο στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου. Δυστυχώς, παρόμοια τραγικά περιστατικά έχουν συμβεί και στο εξωτερικό. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός NoHeatstroke.org, καταγράφει τους θανάτους παιδιών που έχουν ξεχαστεί σε οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με αυτόν τον οργανισμό, στις Η.Π.Α 970 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1998. Τα παιδιά αυτά έχουν ξεχαστεί μέσα στο όχημα από τους κηδεμόνες τους. Η Αμερική αποτελεί τη μόνη χώρα με αξιόπιστα καταγεγραμμένα δεδομένα, ενώ για την Ευρώπη, παρά τα περιστατικά, δεν έχει γίνει ακόμη συστηματική καταγραφή τους.

Η πλειοψηφία των γονέων είναι παραπληροφορημένοι και πιστεύουν ότι σε αυτούς δεν θα τους συμβεί ποτέ μια τέτοια τραγωδία. Δυστυχώς όμως παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε γονείς που αγαπούν, φροντίζουν και προστατεύουν τα παιδιά τους. Έχει συμβεί σε δάσκαλο, κοινωνικό λειτουργό, αστυνομικό, γιατρό, κληρικό, ακόμα και σε επιστήμονα πυραύλων. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε!

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και κάθε χρόνο τα περιστατικά αυξάνονται. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη το 2016 (National Library of Medecine) αναφέρεται ότι τα παιδιά συνήθως ξεχνιούνται στο δρόμο για τον παιδικό σταθμό.

Τα στοιχεία αυτά συγκλονίζουν και μας κινητοποιούν να αναζητήσουμε λύσεις προτού βιώσουμε και άλλη τραγωδία στη χώρα μας, μια χώρα μεσογειακή όπου οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι πολύ υψηλές, ενώ το χειμώνα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Η δική μας πρόταση για την λύση του προβλήματος είναι μια ηλεκτρονική συσκευή με Arduino. Με την βοήθεια της τεχνίτης νοημοσύνης (ΑΙ) και συγκεκριμένα του ChatGPT δημιουργήθηκε τμήμα του κώδικα της κατασκευής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της συσκευής μας είναι ότι  μπορεί με ευκολία να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου. H κατασκευή μας τροφοδοτείται με ρεύμα από την 12V μπαταρία του αυτοκινήτου και μπαίνει σε λειτουργία μόνο όταν το παιδί καθίσει, καθώς υπάρχει διακόπτης επαφής πάνω στο καθισματάκι. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε ρεύμα στην κατασκευή μας χωρίς όμως να εξαντλείται η μπαταρία του αυτοκινήτου.

Από τη στιγμή που το παιδί τοποθετηθεί στο παιδικό του καθισματάκι κάθε φορά που θα ανοίγει η πόρτα του οδηγού, η μαγνητική επαφή που βρίσκεται πάνω στην πόρτα, ανιχνεύει το άνοιγμα,  και ακούγεται ένα ηχογραφημένο μήνυμα που θυμίζει στον οδηγό ότι υπάρχει μωρό στο πίσω κάθισμα. Αυτή είναι η πρώτη δικλίδα ασφαλείας για να προστατευθεί το μωρό.

Αν παρόλα αυτά ο οδηγός ξεχάσει το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο τότε υπάρχει και δεύτερη δικλίδα ασφαλείας. Μόλις η θερμοκρασία μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου φτάσει τους 27 βαθμούς Κελσίου η κατασκευή μας ενεργοποιεί:

  • Δύο ανεμιστήρες που έχουν τοποθετηθεί στο επάνω μέρος στο καθισματάκι κοντά στο κεφάλι του παιδιού προκειμένου να κρατήσουν χαμηλή τη θερμοκρασία του μωρού σε ασφαλή επίπεδα.
  • Ένα buzzer και μια κόκκινη λάμπα LED για να υπάρχει ηχητικό και οπτικό σήμα αντίστοιχα. Με σκοπό οι διερχόμενοι να αντιληφθούν ότι υπάρχει μωρό στο αυτοκίνητο που κινδυνεύει ώστε να κινητοποιηθούν και να δράσουν ανάλογα.
  • Τέλος αποστέλλεται μέσω Bluetooth μήνυμα σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο έχει εγκατεστημένη μια ιδική εφαρμογή (Arduino SMS) και βρίσκεται εντός της εμβέλειας του σήματος του Bluetooth.

Η κατασκευή μας λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και για θερμοκρασίες χαμηλότερες των 10 βαθμών Κελσίου. Με σκοπό να προστατέψει τα παιδιά που ξεχνιούνται στο αυτοκίνητο όταν είναι χειμώνας και τα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο. Η λειτουργία είναι ίδια με την μόνη διαφορά ότι δεν ενεργοποιούνται οι δύο ανεμιστήρες.

Κοινωνικός αντίκτυπος από την κατασκευή μας

Επειδή σε ένα τόσο σοβαρό και επιδεινούμενο πρόβλημα η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει δώσει ακόμη λύση, αισιοδοξούμε η κατασκευή μας να καταφέρει να βγει στην παραγωγή, ώστε αυτή να μπορεί να τοποθετείται στα αυτοκίνητα ως πρόσθετος εξοπλισμός. Η τοποθέτηση θα γίνεται σε ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων ή από τους γονείς – ιδιοκτήτες αυτοκινήτων  που απευθυνόμαστε. Πλεονέκτημα αποτελεί:

  1. το χαμηλό κόστος του μηχανισμού
  2. η εύκολη τοποθέτησή του
  3. η χρήση του ανεξαρτήτως του μοντέλου του αυτοκινήτου.

Όμως, η μεγάλη μας φιλοδοξία είναι η πρότασή μας να υιοθετηθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο μηχανισμός μας θα περάσει σε άλλο επίπεδο, θα ενσωματωθεί στον στάνταρ ηλεκτρονικό εξοπλισμό  όλων των καινούργιων αυτοκινήτων.

Άλλωστε είναι τραγικό, αν σκεφτούμε πως η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προβλέψει να υπάρχει ηχητική προειδοποίηση όταν ο οδηγός ανοίγει την πόρτα του και έχει ξεχάσει τα κλειδιά ή τα φώτα αναμμένα, αλλά δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση αν ξεχαστεί ένα μωρό στο παιδικό κάθισμα!

 

Βίντεο παρουσίασης του έργου

https://drive.google.com/file/d/1Va7Fb1Oiysit3MypuBkSoI7wBAqjW-VM/view?usp=drive_link

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα υλικά της κατασκευής, το κύκλωμα, τον κώδικα του Arduino και την εφαρμογή Arduino SMS για Android κινητά θα βρείτε στο αποθετήριό μας στο Github

https://github.com/ipapaz/Baby-safety-car-seat

 

Φωτογραφίες από τα στάδια κατασκευής της εργασίας

https://drive.google.com/drive/folders/1Yh0H2fmVRAIe4c_1K7O9M1m_hN5dw5Cz?usp=sharing