6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Στον Πανελλήνιο αυτό εκπαιδευτικό διαγωνισμό, τα σχολεία γίνονται δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας, και μοιράζονται τη γνώση με ανοιχτές τεχνολογίες. Στοχεύοντας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στην εισαγωγή ανοιχτού υλικού και λογισμικού και ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου, ο Διαγωνισμός ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, ενισχύει την πειραματική άσκηση, στηρίζοντας την επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους.

Μαθητές και Μαθήτριες από τις τάξεις του νηπιαγωγείου έως και τα λύκεια της χώρας, καλούνται να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους και μέσα από τον συνσχεδιασμό να βρουν βιώσιμες λύσεις σε καθημερινά ζητήματα. Με γνώμονα την ενίσχυση της ενσυναίσθησης, την ανάπτυξη της συναισθηματικής επίγνωσης, παιδιά και έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να μάθουν, να μιλήσουν και να κατανοήσουν τις έννοιες της πράσινης οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνικής ισότητας και της ανοιχτότητας. 

Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες, με την πηγαία και αστείρευτη φαντασία τους, την μοναδική τους αντίληψη να συνσχεδιάσουν έργα που θα φέρουν τη δική τους προσωπική σφραγίδα αξιοποιώντας τις ανοιχτές τεχνολογίες και το ανοιχτό λογισμικό που είναι προσβάσιμο σε όλους. Τα έργα τους θα μείνουν παρακαταθήκη σε άλλους μαθητές και μαθήτριες για την εν δυνάμει επαναχρησιμοποίησή τους που αποτελεί θεμέλιο της ανοιχτότητας και της ισότητας.

Απευθύνεται σε:

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ) και ΙΕΚ.

Διάρκεια Προγράμματος:

9 μήνες

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής:

1 Οκτωβρίου 2023 έως 15 Ιουνίου 2024

Κόστος συμμετοχής:

Δωρεάν – Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα καλύψει το κόστος του εξοπλισμού των ομάδων

Διαδικασία αίτησης και επιλογής:

Η αίτηση συμμετοχής γίνεται διαδικτυακά στην ιστοσελίδα  openedtech.ellak.gr/registration/

Η επιλογή των προτάσεων των  ομάδων που συνεχίζουν στην επόμενη φάση της υλοποίησης των έργων γίνεται  με τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Αν χρησιμοποιούν ανοιχτές τεχνολογίες
  2. Συμβατότητα με τη θεματική του διαγωνισμού
  3. Πρωτοτυπία ιδέας
  4. Εκπαιδευτικοί στόχοι του προτεινόμενου έργου
  5. Προτεινόμενο κόστος υλοποίησης

Θεματική ενότητα

ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει σαν στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και των ανοιχτών τεχνολογιών να  αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές  ψηφιακών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, και να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά αντικείμενα που θα παραμείνουν για χρήση και αξιοποίηση από την εκπαιδευτική κοινότητα στο μέλλον.

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις έργων (τεχνουργημάτων) που ενσωματώνουν Τεχνητή Νοημοσύνη στις θεματικές που αφορούν την τάξη τους, την παιδεία, την γειτονιά τους, την υγεία και το περιβάλλον και την κοινωνία με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού  (Open Design, Open Software & Open Hardware), και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων

Οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  με έργα λογισμικού (όπως εικονικοί βοηθοί, λογισμικό ανάλυσης εικόνας, μηχανές αναζήτησης, συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας. αυτόματης μετάφρασης, ανίχνευση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης και αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης, υγειονομική περίθαλψη, μόδα, τουρισμός κτλ) ή/και ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης (για παράδειγμα  ρομπότ, αυτόνομα αυτοκίνητα, τηλεκατευθυνόμενα, Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνα σπίτια, πόλεις και υποδομές, έγκαιρης πρόγνωσης και προειδοποίησης, βιολογικών καλλιεργειών, εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινη και κυκλική οικονομία, βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας προϊόντων αλλά και της εξυπηρέτησης πελατών) σε μια απο τις θεματικές που αναφέρονται και παραπάνω: υγεία, παιδεία, πολιτισμό, περιβάλλον, κοινωνία.

Πιθανές Κατηγορίες έργων 

Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (NLP)

  • Εικονικοί Βοηθοί
  • Μετάφραση γλώσσας
  • Ανάλυση συναισθήματος

Υγεία

  • Διάγνωση ασθενειών
  • Ανακάλυψη φαρμάκων

Αυτόνομα Οχήματα

  • Αυτόνομα Αυτοκίνητα
  • Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones)

Ρομποτική

  • Βιομηχανικά ρομπότ για κατασκευή και συναρμολόγηση
  • Ρομπότ για χειρουργικές επεμβάσεις

Εκπαίδευση

  • Εξατομικευμένη μάθηση
  • Εκμάθηση γλωσσών

Γεωργία

  • ‘Έξυπνη & αυτόνομη καλλιέργεια
  • Παρακολούθηση Ζώου

Ψυχαγωγία

  • Δημιουργία μουσικής, εικόνων, ιστοριών κλπ
  • Βιντεοπαιχνίδια με βάση τη συμπεριφορά του παίκτη

Διαβάστε περισσότερα παραδείγματα και ιδέες εδώ

Δείτε τις ομάδες που συμμετέχουν στην 2η Φάση του Διαγωνισμού εδώ