Ο κύκλος του νερού – robotakia (WATERBOOT)

Ο κύκλος του νερού – robotakia (WATERBOOT)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΕΑΣ

 

Γενικό πρόβλημα:

 

Αν βλέπαμε τον πλανήτη μας από το διάστημα θα παρατηρούσαμε ότι το κυρίαρχο χρώμα του είναι το γαλάζιο, εξαιτίας του άφθονου νερού που τον καλύπτει. Έτσι θα λέγαμε με σιγουριά ότι σε όλες τις χώρες της γης υπάρχει αφθονία υδατικών πόρων και σίγουρα δεν τίθεται ζήτημα εξοικονόμησης νερού. Όμως στην πραγματικότητα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας υπάρχουν φαινόμενα λειψυδρίας, εντάσεις μεταξύ των κρατών για τη διεκδίκηση της χρήσης υδάτινων πόρων ενώ σε κάποιες χώρες το νερό χαρακτηρίζεται ως αγαθό που βρίσκεται σε έλλειψη. Φυσική λειψυδρία είναι αποτέλεσμα ελλιπών αποθεμάτων νερού που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού μιας περιοχής. Η κύρια αιτία της έλλειψης νερού είναι η μεγάλη ξηρασία. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό πρέπει οι κάτοικοι να αρχίσουν να ανακυκλώνουν το νερό και να μην το σπαταλάνε άδικα.

Το νερό της βροχής έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τονώνει τα φυτά, δίνοντας μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο υγιές φύλλωμα σε σύγκριση με όταν τα ποτίζουμε εμείς. Το βρόχινο είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση με το νερό της βρύσης, το νερό της άρδευσης των καλλιεργειών που συνήθως προέρχεται από γεωτρήσεις, ακόμα και από το απεσταγμένο νερό.

 

 

Τρόπος λειτουργίας:

Η ιδέα μας ήταν η κατασκευή ενός ευφυούς συστήματος άρδευσης, φιλικό προς το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο project έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Διαθέτει έναν Water Sensor ο οποίος εμφανίζει στην οθόνη μας αν βρέχει. Επίσης, διαθέτει έναν Soil Humidity Sensor ο οποίος μας ενημερώνει με μήνυμα που εμφανίζει στην οθόνη μας για το αν χρειάζεται πότισμα το χωράφι μας ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας που έχει το χώμα, με σκοπό να απενεργοποιούμε το σύστημα άρδευσης εφόσον το χωράφι, λόγω της βροχής, δε χρειάζεται επιπλέον πότισμα και να εξοικονομούμε νερό. Επιπλέον, έχει έναν Ultrasonic Module ο οποίος αντιλαμβάνεται τη στάθμη του νερού που υπάρχει μέσα στη δεξαμενή μας και ανάλογα με το επίπεδο της στάθμης θα μας ενημερώνει, εμφανίζοντάς μας στην οθόνη:

  1. Αν το νερό της δεξαμενής επαρκεί για το πότισμα του χωραφιού/κήπου.
  2. Για το πόσες αρδεύσεις καλύπτει το νερό που έχει συγκεντρωθεί στη δεξαμενή

 

Απαραίτητος εξοπλισμός:  

(1x) BBC Micro:bit V2 Board , (1x) ElecFreaks HC-SR04 Ultrasonic Module Distance , (1x) Keyestudio sensor shield V2 KS0360 για Micro:bit, (1x) keyestudio Water Sensor, (1x) Soil Humidity Sensor, (1x) 1602 I2C Module, (1x) F-F Dupont Jumper Wire 40pin, (2x) USB Cable

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η ομάδα “WATERBOOT” που αποτελείται από παιδιά 2ας Δημοτικού, από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Robotakia”, αποφάσισαν να βοηθήσουν το περιβάλλον! Το συγκεκριμένο έργο, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν έρευνα για τον κύκλο του νερού, για τις ανθρώπινες σπατάλες και για τους τρόπους μείωσης των σπαταλών αυτών. Μέσω του microbit, κατάφεραν να υλοποιήσουν την ιδέα τους και να δημιουργήσουν έναν εύκολο, οικολογικό και έξυπνο ποτιστικό!

 

Πρώτο στάδιο:

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πρόβλημα της ξηρασίας! Κάνανε μια εισαγωγή στο microbit, και έφτιαξαν το δικό τους πρόγραμμα για τον αισθητήρα υγρασίας. Επίσης, προσθέσανε το χώμα στο χωράφι τους!

 

 

Δεύτερο στάδιο:

Στη συνέχεια, οι μαθητές σκέφτηκαν τρόπους μείωσης της σπατάλης νερού και παρουσίασαν τους τρόπους αυτούς μέσα από δικές τους ζωγραφιές. Επίσης φτιάξανε το πρόγραμμα για τον αισθητήρα απόστασης του νερού, καθώς και τη βάση στήριξης του αισθητήρα αυτού.

 

 

Τρίτο στάδιο:

Στην τρίτη τους συνάντηση, έφτιαξαν το πρόγραμμα του αισθητήρα που θα αντιλαμβάνεται τη βροχή. Επίσης, είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα δικό τους δάσος, με δέντρα από χαρτόνι!

 

 

Τέταρτο στάδιο:

Στο τέταρτο στάδιο τα παιδιά πρόσθεσαν στο σύστημά τους μια οθόνη led, η οποία ενημερώνει, όπως αναφέραμε και παραπάνω, για το:

  • Αν το νερό της δεξαμενής επαρκεί για το πότισμα του χωραφιού/κήπου.
  • Πόσες αρδεύσεις καλύπτει το νερό που έχει συγκεντρωθεί στη δεξαμενή.
  • Αν χρειάζεται πότισμα το χωράφι μας.
  • Αν βρέχει ή όχι.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Οι “WATERBOOT” μέσα από όλη αυτήν την εμπειρία, έμαθαν για την σπατάλη νερού και τρόπους που μπορούν να τη μειώσουν. Κατάλαβαν το πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε τον πλανήτη μας, γιατί είναι το σπίτι όλων μας. Αποφάσισαν να αλλάξουν τις κακές συνήθειες που είχαν, όσον αφορά το νερό, και να προσπαθήσουν από δω και πέρα να κάνουν και τους υπόλοιπους ανθρώπους να φροντίζουν το περιβάλλον. Δημιούργησαν το δικό τους πρόγραμμα και έφτιαξαν τη μακέτα με τη δική τους φαντασία. Τα παιδιά κατάφεραν να φτιάξουν ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα άρδευσης, φιλικό προς το περιβάλλον, αξιοποιώντας όλες τις γνώσεις που έμαθαν και τη φαντασία που ήδη κατείχαν!

 

 

 

Το βίντεο της παρουσίασης του έργου θα το βρείτε εδώ.