LXS Bioresearches ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

LXS Bioresearches ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ζητούμενο για την περιβαλλοντική κρίση αποτελεί η εξοικονόμηση πόρων και υλικών. Για να πραγματοποιηθεί αυτό εκτός των άλλων απαιτείται η ενίσχυση της οικιακής οικονομίας και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Η ενημέρωση  των πολιτών αναφορικά με την γεωγραφική θέση βοτάνων, ορφανών καρποφόρων δέντρων  καθώς και η πληροφόρησή τους για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τα  θρεπτικά τους συστατικά δύναται να τους ευαισθητοποιήσει για την αξιοποίησή τους. Μέσω της συνεργασίας μας με το Τμήμα  Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου για την Λήμνο προσδιορίστηκαν ως ιδιαίτερης αξίας τα είδη: αμυγδαλιά, αγριελιά, συκιά, θυμάρι, κρίταμο.

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα μας δημιούργησε μια εφαρμογή  για κινητά τηλέφωνα (android)  η οποία θα εδράζεται στην φιλοσοφία του  Citizen Science. Έτσι οι πολίτες θα μπορούν να την χρησιμοποιούν προκειμένου: α) να συλλέγουν πληροφορίες  (φωτογραφία, περιοχή, συντεταμένες), β) να στέλνουν πληροφορίες  σε προκαθορισμένο email για την επεξεργασία τους,  γ) να ενημερώνονται για την θρεπτική και θεραπευτική αξία των καρπών και των βοτάνων αντίστοιχα,  και δ) να έχουν συνολικά πρόσβαση στις πληροφορίες. Η εφαρμογή είναι δυναμική  καθώς, εκτός από τα προτεινόμενα είδη θα εμπλουτίζεται και με νέα, μετά από προτάσεις των πολιτών και την αξιολόγησή τους από το Τμήμα  Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Εκτός από την ενίσχυση της οικιακής οικονομίας, οι πολίτες γίνονται μέλη μιας κοινότητας μέσω της οποίας καλλιεργείται η περιβαλλοντική συνείδηση καθώς συμβάλλουν στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και της αξίας του. Παράλληλα η γνώση των σημείων όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν τα δέντρα και βότανα μειώνει τις μετακινήσεις των πολιτών, πράγμα που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση καυσίμων. Τέλος, υποστηρίζουμε ότι η εμπλοκή των μαθητών στην εν λόγω δράση βοηθά στον μετασχηματισμό των απόψεών τους για το σύγχρονο τρόπο ζωής ο οποίος, σε μεγάλο βαθμό,  επιβάλλει  τα πάντα να αγοράζονται αγνοώντας τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

ΜΕΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αρχικά σε συνάντηση αντιπροσωπίας της σχολικής μονάδας με αντιπροσώπους του  Τμήματος  Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου  και της Scico προσδιορίσαμε τα είδη που φύονται στην Λήμνο και αξίζει να χαρτογραφηθούν.  Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στα: Αμυγδαλιά, Αγριελιά, Θυμάρι, Κρίταμο, Συκιά. Ο υπεύθυνος   εκπαιδευτικός ενημέρωσε την ομάδα (piecemaker) και προχώρησαν στην δημιουργία του σκαριφήματος της εφαρμογής:

|

Εν συνεχεία η ομάδα η οποία αποτελείται από 8 μέλη οργανώθηκε  σε δυο υποομάδες,  τους σχεδιαστές με τρία μέλη  και τους προγραμματιστές με πέντε μέλη . Οι σχεδιαστές είχαν ως ρόλο κυρίως την δημιουργία του περιβάλλοντος διεπαφής της εφαρμογής:

| | | | |

Ενώ, οι προγραμματιστές ασχολήθηκαν κυρίως με τον προσδιορισμό των συμβάντων και την κωδικοποίηση σε app inventor:

| |

Η εφαρμογή (apk) και ο κώδικας (.aia) είναι διαθέσιμα εδώ: https://github.com/gympiecemaker/lemnos_citizen_research.

Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάστηκε σε εκπρόσωπο της Scico στην σχολική μονάδα όπου πραγματοποιήθηκε και ο έλεγχος της εφαρμογής.

Η άμεση εγκατάσταση της εφαρμογής μπορεί να πραγματοποιηθεί από εδώ:   

Όλο το υλικό υπάρχει διαθέσιμο εδώ  https://github.com/gympiecemaker/lemnos_citizen_research .

Τέλος, ευχαριστούμε το ΕΠΑΛ Μύρινας Λήμνου για την πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση των δεδομένων.